14 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Εγκαινιάστηκε ο MareNostrum 5 ένας νέος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής παγκόσμιας κλάσης

1 min read
MARENOSTRUM MN5

MARENOSTRUM MN5

Σήμερα εγκαινιάστηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας ο MareNostrum 5, ο πιο πρόσφατος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής παγκόσμιας κλάσης. Συγκαταλέγεται επί του παρόντος στους 10 ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο, φιλοξενείται στο κέντρο υπερυπολογιστικής της Βαρκελώνης και θα είναι προσβάσιμος σε ευρύ φάσμα Ευρωπαίων χρηστών από τους κλάδους της επιστήμης και της βιομηχανίας από τον Μάρτιο του 2024.

Ο MareNostrum 5 έχει κορυφαία απόδοση 314 Petaflops, δηλαδή εκτελεί 314 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Είναι επίσης ο πιο πράσινος υπερυπολογιστής στην Ευρώπη. Θα έχει υψηλή ενεργειακή απόδοση και θα τροφοδοτείται πλήρως με βιώσιμη ενέργεια. Η θερμότητα που παράγει θα χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του κτιρίου στο οποίο βρίσκεται.

Ο MareNostrum 5 είναι ένα από τα πλέον καινοτόμα συστήματα υπερυπολογιστικής στον κόσμο και είναι ειδικά σχεδιασμένος για την επίλυση πολύπλοκων επιστημονικών προβλημάτων. Θα συμβάλει στην πρόοδο του έργου της Ευρώπης σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, θα βοηθήσει την ιατρική έρευνα στην Ευρώπη στηρίζοντας την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων και πραγματοποιώντας προσομοιώσεις της διασποράς ιών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για παραδοσιακές εφαρμογές υπερυπολογιστικής, σε τομείς όπως η έρευνα για το κλίμα, η μηχανική, η επιστήμη των υλικών και οι γεωεπιστήμες.

Ο υπερυπολογιστής θα ενισχύσει άλλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως η πρωτοβουλία «Προορισμός Γη», η οποία αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού μοντέλου υψηλής ακρίβειας της Γης σε παγκόσμια κλίμακα, και το ευρωπαϊκό εικονικό ανθρώπινο δίδυμο, που εγκαινιάστηκε επίσης σήμερα από την Επιτροπή. Η πρωτοβουλία «εικονικό ανθρώπινο δίδυμο» θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον ανθρώπινο οργανισμό και θα οδηγήσει σε βελτιωμένη υγειονομική περίθαλψη και εξατομικευμένη ιατρική.

Ο MareNostrum 5 έχει επίσης σχεδιαστεί για χρήση από προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). Θα χρησιμοποιεί τα πλέον προηγμένα μικροκυκλώματα επιτάχυνσης που είναι διαθέσιμα σήμερα, τα οποία θα την βοηθήσουν να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αναδυόμενων πλατφορμών ΤΝ και να ενισχύσει τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών μεγάλων γλωσσικών μοντέλων ΤΝ. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, ο MareNostrum 5 θα είναι διαθέσιμος σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της ΤΝ για την εκπαίδευση των μοντέλων τους. Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ευρωπαϊκών τεχνολογιών και δεοντολογικών αλγορίθμων που βασίζονται στην ΤΝ, δίνοντας στην ΕΕ τη δυνατότητα να ηγηθεί των παγκόσμιων προσπαθειών για υπεύθυνη, δεοντολογική και ασφαλή ΤΝ.

Το νέο σύστημα αντιπροσωπεύει συνολική επένδυση άνω των 151 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της αγοράς και της συντήρησής του, εκ των οποίων το 50 % προέρχεται από την ΕΕ και το 50 % από κοινοπραξία με επικεφαλής την Ισπανία, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Πορτογαλία και την Τουρκία.

Ιστορικό

Η κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (κοινή επιχείρηση EuroHPC) είναι μια νομική και χρηματοδοτική οντότητα που δημιουργήθηκε το 2018 για να δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ και στις χώρες που συμμετέχουν στην EuroHPC να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να συγκεντρώσουν τους πόρους τους με στόχο να αναλάβει η Ευρώπη ηγετικό ρόλο στην υπερυπολογιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον Ιούλιο του 2021, το Συμβούλιο εξέδωσε τον κανονισμό για την κοινή επιχείρηση EuroHPC, στον οποίο προβλέπονται περαιτέρω επενδύσεις ύψους 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. 

Σύντομα, οι ικανότητες της κοινής επιχείρησης EuroHPC θα επεκταθούν σε επιδόσεις εξακλίμακας και άνω με τον υπερυπολογιστή εξακλίμακας JUPITER και αυτόν της κοινοπραξίας JULES VERNE.

Η υπολογιστική ισχύς του MareNostrum 5 θα συμπληρώσει τους υφιστάμενους υπερυπολογιστές της κοινής επιχείρησης EuroHPC:

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα