Τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει τον κοροναϊό
1 min readΕρευνητές του ιδρύματος υγείας Mount Sinai αναφέρουν ότι είναι το πρώτο σύστημα AI στις ΗΠΑ που μπορεί να ανιχνεύει τον COVID-19.
Στο παρελθόν έχουμε δει AI να εντοπίζουν διαφόρων ειδών καρκίνου αλλά και όγκους στον εγκέφαλο. Τώρα, ερευνητές από το ίδρυμα υγείας Mount Sinai θεωρούν ότι είναι οι πρώτοι στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούν τεχνολογία AI σε συνδυασμό με κλινικά δεδομένα για τη διάγνωση του COVID-19. Σε εργασία που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, εξηγούν πως χρησιμοποίησαν αξονικές τομογραφίες και ταυτόχρονα μελέτησαν τα συμπτώματα αλλά και τις εξετάσεις αίματος των ασθενών για να εντοπίσουν τον κορωνοϊό.
Ο Zahi Fayad, διευθυντής του ινστιτούτου Βιοϊατρικής Μηχανικής & Απεικόνισης της Ιατρικής Σχολής Icahn, δήλωσε:
Καταφέραμε να δείξουμε ότι το AI ήταν τόσο ακριβές όσο ένας έμπειρος ακτινολόγος στη διάγνωση της νόσου και ακόμη καλύτερο σε ορισμένες περιπτώσεις όπου δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια πνευμονικής νόσου στην αξονική.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι σαρώσεις δεν δείχνουν πάντα τις ασθένειες των πνευμόνων όταν ένας ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα ενώ τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων χρειάζονται αρκετές ημέρες έως ότου ολοκληρωθούν. Το AI βοηθά στην αντιμετώπιση και των δύο αυτών προβλημάτων.
Η υψηλή ευαισθησία του AI μπορεί να παρέχει μία δεύτερη γνώμη σε γιατρούς στις περιπτώσεις που η αξονική είναι είτε αρνητική (στην αρχή της μόλυνσης) είτε παρουσιάζει μη ειδικά ευρήματα, τα οποία όμως μπορεί να είναι κοινά. Είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί σε ευρύτερη κλίμακα, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επί του παρόντος έχουμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για αξονικές τομογραφίες σε σύγκριση με εργαστήρια γενετικών δοκιμών.
Οι ερευνητές εκπαίδευσαν το AI χρησιμοποιώντας πάνω από 900 σαρώσεις από ιατρικά κέντρα στην Κίνα. Οι σαρώσεις περιελάμβαναν 419 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 και 486 αρνητικές περιπτώσεις. Οι ερευνητές είχαν επίσης πρόσβαση σε κλινικές πληροφορίες, όπως τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος που δείχνουν ανωμαλίες στον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων ή στον αριθμό των λεμφοκυττάρων.
Ο αλγόριθμος που δημιούργησαν μιμείται ουσιαστικά τις διαδικασίες που θα ακολουθούσε και ένας κανονικός γιατρός για τη διάγνωση του COVID-19. Παραθέτει ξεχωριστές πιθανότητες για τον αν κάποιος έχει τον ιό, συνδυάζοντας τις αξονικές τομογραφίες με τα κλινικά δεδομένα. Αν και οι αξονικές τομογραφίες δεν χρησιμοποιούνται ευρέως για τη διάγνωση του COVID-19 στις ΗΠΑ, η ομάδα πιστεύει ότι έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Μάλιστα, το AI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.
πηγή: insomnia.gr