15 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Βιονικό μάτι υπόσχεται να βοηθήσει άτομα με προβλήματα όρασης

1 min read
b 300dpi web1 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Είναι αλήθεια ότι η επιστήμη της τεχνολογίας συνεχώς μας εκπλήσσει και αυτή τη φορά θα μπορούσαμε να πούμε ότι πραγματικά μία σημαντική ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί στο πάνθεον της τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Σύμφωνα με το New Scientist ερευνητές έχουν δημιουργήσει βιονικό μάτι το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτείται από το φως του ήλιου και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ανθρώπους με προβλήματα στην όραση.

Το τεχνητό μάτι έχει 2 εκατοστά διάμετρο, με κοίλο κέντρο γεμάτο με ένα αγώγιμο υαλοειδές υγρό ενώ ο τεχνητός αμφιβληστροειδής είναι κατασκευασμένος από πορώδες οξείδιο του αργιλίου γεμάτος με πυκνά συσκευασμένα nanowires.

Αυτά τα λεπτά μικροσκοπικά nanowires έχουν φωτοευαισθησία και είναι κατασκευασμένα από μία χημική ένωση η οποία χρησιμοποιείται συνήθως στα ηλιακά πάνελ. Δρουν με παρόμοιο τρόπο με τα νευρικά κύτταρα στο ανθρώπινο μάτι, μεταδίδοντας πληροφορία μέσω ηλεκτρικών σημάτων όταν ενεργοποιούνται από το φως.

Η τρέχουσα έκδοση του ματιού απαιτεί ωστόσο μια εξωτερική πηγή ενέργειας, αλλά η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει ώστε στο μέλλον να είναι αυτόνομη.

«Κάθε nanowire μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μικρό ηλιακό κύτταρο», λέει ο Fan. «Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται καμία εξωτερική πηγή ενέργειας »

Ωστόσο ακόμη ένας περιορισμός είναι η χαμηλή ανάλυση της εικόνας του ματιού.

Παρόλα αυτά, η σχετική ανακάλυψη υπόσχεται πολλά και ίσως θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνητά εμφυτεύματα που θα αποκαθιστούν την όραση στο μέλλον, διατηρώντας παράλληλα τη φυσική εμφάνιση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια μέρα το βιονικό μάτι θα είναι πλήρως αυτόνομο αφού θα μπορεί να τροφοδοτείται από το φως του ήλιου και όχι από μία ξεχωριστή πηγή ενέργειας, τουλάχιστον μέχρι να νυχτώσει.

[via]

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα