14 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

PS5 Slim, PS5 ή PS5 Digital Edition: Ποιο μοντέλο PS5 να επιλέξετε;

1 min read
PS5 vs Slim1 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Εάν θέλατε να αγοράσετε σήμερα ένα PS5 ποια κονσόλα θα επιλέγατε; Η SONY τη στιγμή που μιλάμε διαθέτει το PlayStation 5 την παραδοσιακή έκδοση, την ψηφιακή έκδοση και το PS5 Slim.

Το 2020, η Sony παρουσίασε το PlayStation 5 και το PlayStation 5 Digital Edition ως τις κύριες κονσόλες παιχνιδιών επόμενης γενιάς. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2023, η Sony παρουσίασε μια νέα προσθήκη στη σειρά: το PS5 Slim. Η πρόθεση είναι το PS5 Slim να αντικαταστήσει τελικά τα δύο προηγούμενα μοντέλα καθώς τα υπάρχοντα αποθέματα θα εξαντλούνται.

Ποιες είναι όμως οι κύριες διαφορές τους και ποιο τελικά να επιλέξετε; Συνεχίστε το διάβασμα και όλες σας οι απορίες θα λυθούνε!

PS5 Slim vs PS5 vs PS5 Digital Edition

PS5 Slim | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πανομοιότυπες τεχνικές προδιαγραφές

Ενώ η Microsoft έχει επιλέξει τη στρατηγική της παροχής δύο σημαντικά διαφορετικών μοντέλων Xbox, δηλαδή των Series S και Series X, η Sony ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση. Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση όσον αφορά τα εσωτερικά χαρακτηριστικά μεταξύ του PlayStation 5 και του PlayStation 5 Digital Edition, εκτός από την απουσία συσκευής αναπαραγωγής Blu-ray στο τελευταίο. Το PS5 Digital Edition δεν διαθέτει μονάδα δίσκου, καθιστώντας αναγκαία την αγορά παιχνιδιών σε ψηφιακή μορφή.

Ανεξάρτητα από το μοντέλο που θα επιλέξετε, μπορείτε να περιμένετε πανομοιότυπες επιδόσεις, ποιότητα οθόνης και χωρητικότητα αποθήκευσης (825 GB). Πρακτικά, είναι διαθέσιμα περίπου 670 GB, λαμβάνοντας υπόψη τον χώρο που καταλαμβάνει το λειτουργικό σύστημα.

Όσον αφορά το PS5 Slim, διατηρεί τις ίδιες επιδόσεις, αλλά διακρίνεται σε μια πτυχή: μεγαλύτερη εσωτερική χωρητικότητα αποθήκευσης 1 TB. Με την ενεργοποίηση, θα έχετε περίπου 825 GB ωφέλιμου χώρου. Επιπλέον, αυτή η κονσόλα προσφέρεται με ή χωρίς μονάδα δίσκου. Η επιλογή της έκδοσης χωρίς μονάδα δίσκου σας επιτρέπει να αποκτήσετε και να εγκαταστήσετε αργότερα μία ξεχωριστά, καθώς η μονάδα δίσκου είναι αφαιρούμενη και συνδέεται και αποσπάται εύκολα.

Οι διαφορές μεταξύ των αρχικών δύο μοντέλων PS5

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων μοντέλων PS5 έγκειται στο σχεδιασμό τους. Ουσιαστικά, και οι δύο κονσόλες μοιράζονται την ίδια συνολική δομή, αλλά το μοντέλο Digital διακρίνεται από την απουσία της προεξοχής του.

Κατά συνέπεια, το PS5 Digital Edition έχει ελαφρώς πιο συμπαγή μορφή σε σύγκριση με το αντίστοιχο μοντέλο. Αν και η διαφορά είναι ελάχιστη, δεν βελτιώνει σημαντικά την ευκολία τοποθέτησης του PS5 DE σε ένα ντουλάπι κάτω από την τηλεόρασή σας. Αισθητικά, ο σχεδιασμός του ψηφιακού μοντέλου εμφανίζεται πιο ισορροπημένος, αλλά η εμπειρία χρήσης αναμένεται να είναι πανομοιότυπη.

Η συνδεσιμότητα και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά παραμένουν ομοιόμορφα και στα δύο προϊόντα. Είναι ευέλικτα στην τοποθέτησή τους, με οριζόντιο ή κατακόρυφο προσανατολισμό, χάρη στη βάση που περιλαμβάνεται στη συσκευασία.

sony sells 6.3 million ps5s | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η επανασχεδιασμένη αισθητική του PS5 Slim

Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του νέου PlayStation 5 Slim είναι η ανανεωμένη σχεδίασή του, που αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Sony να προσφέρει μια πιο συμπαγή και ελαφριά κονσόλα.

Συμβατότητα προς τα πίσω

Το PlayStation 5 επεκτείνει τη συμβατότητα προς τα πίσω σε παιχνίδια PlayStation 4. Για όσους διαθέτουν μια εκτενή συλλογή παιχνιδιών PS4 σε Blu-ray, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το PlayStation 5 Digital Edition, χωρίς μονάδα δίσκου, δεν θα υποστηρίζει συμβατότητα προς τα πίσω για αυτούς τους φυσικούς δίσκους.

Ωστόσο, θα ήταν ανακριβές να ισχυριστούμε ότι το PlayStation 5 DE στερείται εντελώς την προς τα πίσω συμβατότητα. Τα παιχνίδια PS4 που αποκτήθηκαν από το PlayStation Store μπορούν να παιχτούν σε αυτή την έκδοση. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να τα εγκαταστήσουν σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, καθώς αυτά τα παιχνίδια δεν σχεδιάστηκαν αρχικά για να τρέχουν σε SSD και είναι συμβατά με πιο αργές επιλογές αποθήκευσης.

Η διαφορά κόστους στα ψηφιακά παιχνίδια

Η τιμολόγηση των παιχνιδιών παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα. Αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας πίσω από την ύπαρξη του Digital μοντέλου: Η Sony κερδίζει υψηλότερο περιθώριο κέρδους σε παιχνίδια που πωλούνται μέσω του PlayStation Store σε σύγκριση με τις φυσικές εκδόσεις, επιτρέποντάς της να ορίσουν υψηλότερη τιμή. Ωστόσο, για τους καταναλωτές, η απόφαση δεν είναι τόσο απλή.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ψηφιακές εκδόσεις των παιχνιδιών τιμολογούνται κατά 10 ευρώ σχεδόν υψηλότερα από τις αντίστοιχες φυσικές εκδόσεις. Ιδιαίτερα για τα πρόσφατα παιχνίδια, ειδικά για τα αποκλειστικά της Sony, ένας τίτλος που κυκλοφορεί στο PlayStation Store μπορεί να αναγράφεται στην τιμή των 79,99 δολαρίων, ενώ στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να βρεθεί στην τιμή των 69,99 δολαρίων στη συσκευασία του. Η κατοχή ενός PS5 με μονάδα δίσκου παρέχει το πλεονέκτημα ότι έχετε την ευελιξία να επιλέξετε μεταξύ των δύο εκδόσεων.

PS5 4 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το θέμα των μεταχειρισμένων παιχνιδιών και του δανεισμού

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο όταν κάνετε μια επιλογή είναι το μέλλον της συλλογής παιχνιδιών σας. Με μια «Ψηφιακή» κονσόλα, είτε πρόκειται για την έκδοση 2020 είτε για τη νέα Slim , η χρήση φυσικών παιχνιδιών δεν είναι δυνατή. Κατά συνέπεια, δεν θα έχετε την επιλογή να τα μεταπωλήσετε αργότερα, είτε μέσω εξειδικευμένων καταστημάτων είτε μέσω ιστότοπων αγγελιών. Δεδομένου ότι τα παιχνίδια που αγοράσατε ψηφιακά είναι συνδεδεμένα με τον λογαριασμό σας στο PSN, η μεταπώληση δεν αποτελεί επιλογή.

Ομοίως, ο δανεισμός των παιχνιδιών σας μετά την ολοκλήρωσή τους δεν είναι εφικτός με μια ψηφιακή κονσόλα. Αντίθετα, θα χάσετε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσετε παιχνίδια που έχετε δανειστεί από τους φίλους σας.

Επισκόπηση τιμής PlayStation 5

Το PlayStation 5 Digital Edition είναι διαθέσιμο για αγορά στα 449 €. Το τυπικό PlayStation 5 κοστίζει 549 €, αντικατοπτρίζοντας μια διαφορά 100 ευρώ. Το PS5 Slim διατίθεται σε δύο παραλλαγές, με ή χωρίς μονάδα δίσκου, και οι δύο επιλογές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις τιμές των προαναφερθέντων κονσολών. Έτσι, το PS5 Slim κοστίζει 449 € χωρίς μονάδα δίσκου και 549 € με δίσκο.

Επιλέγοντας το σωστό PS5

Εν ολίγοις, ενώ τα δύο αρχικά μοντέλα PS5 μοντέλα είναι ακόμη διαθέσιμα, το PS5 Slim έχει σχεδιαστεί στρατηγικά για να τα αντικαταστήσει. Κατά συνέπεια, συνιστούμε να επιλέξετε το νέο μοντέλο Slim. Προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα: πιο συμπαγή σχεδιασμό, μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης και ίδιο κόστος. Το μόνο σενάριο όπου η εξέταση ενός PS5 πρώτης γενιάς μπορεί να έχει νόημα είναι στην αγορά μεταχειρισμένων, αν συναντήσετε μια ευνοϊκή τιμή. Όσον αφορά την πρώτη έκδοση του PS5 Digital Edition, δεν υπάρχει μεγάλη λογική για την επιλογή της. Δεδομένου ότι το μοντέλο Slim χωρίς μονάδα δίσκου διατίθεται στην ίδια τιμή.

Η κρίσιμη απόφαση έγκειται στο αν θα επιλέξετε το PS5 Slim στην κανονική έκδοση ή στην ψηφιακή έκδοση (χωρίς μονάδα δίσκου). Αν θέλετε να μας ακούσετε προτιμήσετε το PS5 Slim με μονάδα δίσκου. Αυτή η επιλογή παρέχει ευελιξία στον τρόπο απόκτησης των παιχνιδιών σας και με τη μονάδα δίσκου, διατηρείτε τη δυνατότητα αναπαραγωγής των υφιστάμενων παιχνιδιών PS4.

via

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα