14 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Σημαντικό: Αγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της X

1 min read
twitter techlog | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει κατά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X του Elon Musk, βάσει της Πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Η έρευνα γίνεται σε απάντηση σε ύποπτες παραβιάσεις του DSA, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης του περιεχομένου, του παραπλανητικού σχεδιασμού της διεπαφής χρήστη και της ύποπτης παραβίασης των υποχρεώσεων διαφάνειας. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη τέτοια έρευνα στο πλαίσιο της DSA, η οποία τέθηκε σε ισχύ πριν από αρκετούς μήνες, θέτοντας επιπλέον υποχρεώσεις στις μεγάλες εταιρείες για την προστασία των χρηστών από ακραίο περιεχόμενο, με πρόστιμα και αναστολές για τη μη συμμόρφωση.

a66545c1 c665 4c46 9d45 ae9fcef2f342 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Αγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της X

Η ΕΕ δηλώνει ότι θα καταθέσει “επίσημη αγωγή για παράβαση” κατά της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης “Χ” (πρώην Twitter). Ο λόγος για την κατάθεση της αγωγής είναι η αδυναμία “αποτελεσματικής καταπολέμησης του παράνομου περιεχομένου και των ψευδών πληροφοριών”.” Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager δήλωσε

“Θα αντιμετωπίσουμε αυστηρά όλες τις παραβιάσεις των κανονισμών της ΕΕ. Τα αποδεικτικά στοιχεία που διαθέτουμε επί του παρόντος είναι επαρκή για να κινήσουμε επίσημα τη διαδικασία κατά της Χ”.

Η ΕΕ επιθυμεί να ρυθμίσει τις μεγάλες αυτές εταιρείες τεχνολογίας στο πλαίσιο του νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Νοέμβριο. Ο νέος αυτός κανονισμός απαιτεί από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου και των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και να διασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες τους δεν επηρεάζονται από “τεχνολογίες χειραγώγησης”.

Ιστορικό

Η DSA, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο, απαιτεί από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες να αντιμετωπίζουν ενεργά το παράνομο περιεχόμενο και την παραπληροφόρηση, εξισορροπώντας παράλληλα τις ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία βάσει της DSA με βάση την ανάλυση της έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου που υπέβαλε η Χ, την έκθεση διαφάνειας που δημοσίευσε στις 3 Νοεμβρίου και τις απαντήσεις της Χ σε επίσημο αίτημα παροχής πληροφοριών.

Ο επίτροπος της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τους ολοκληρωμένους νέους κανονισμούς της ΕΕ σχετικά με την Πράξη για την Ψηφιακή Αγορά, ορισμένες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα αντιμετωπίζουν όλο και πιο αυστηρό έλεγχο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στην αποτελεσματικότητα των μέτρων για την καταπολέμηση της διάδοσης παράνομου περιεχομένου εντός της ΕΕ, την καταπολέμηση της χειραγώγησης των πληροφοριών, ιδίως του συστήματος “κοινοτικών σημειώσεων”, και τα μέτρα που έχει λάβει η X για την αύξηση της διαφάνειας της πλατφόρμας της.

Απάντηση του Musk

Σε απάντηση της ανακοίνωσης, η X, που διοικείται από τον Elon Musk, δήλωσε ότι παραμένει επικεντρωμένη στη δημιουργία ενός ασφαλούς και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντος για όλους τους χρήστες της πλατφόρμας, προστατεύοντας παράλληλα την ελευθερία της έκφρασης. Η εταιρεία υπογράμμισε τη σημασία της διαδικασίας να παραμείνει ελεύθερη από πολιτική επιρροή και να ακολουθεί το νόμο.

1681806906 643e53a0e49a2 063 1459166551 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Απάντηση εμπειρογνωμόνων

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Ψηφιακής Πολιτικής της ΕΕ, έχει εκφράσει έντονα την ανάγκη συμμόρφωσης των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης με την DSA. Έχει τονίσει ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί τις ενέργειες της X και έχει προειδοποιήσει ότι μετά την έναρξη πιθανής έρευνας και τη διαπίστωση μη συμμόρφωσης, μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις.

Η έρευνα θα εξετάσει κατά πόσον το X δεν έκανε αρκετά για να περιορίσει τη διάδοση παράνομου περιεχομένου, ιδίως μέσω της λειτουργίας ελέγχου γεγονότων που παρέχει το πλήθος Community Notes, και κατά πόσον τα μέτρα μετριασμού της διάδοσης παράνομου περιεχομένου, ιδίως στο πλαίσιο των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς, ήταν αποτελεσματικά.

Τελικά λόγια

Η αγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της X αποτελεί σημαντική εξέλιξη στη ρύθμιση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα θα ρίξει φως στη συμμόρφωση της X με την DSA και στις προσπάθειές της να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση και το παράνομο περιεχόμενο, με πιθανές επιπτώσεις στις δραστηριότητες της πλατφόρμας στην ΕΕ. Η απάντηση του Elon Musk και οι γνώμες των εμπειρογνωμόνων για το θέμα αυτό αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και των ρυθμιστικών αρχών όσον αφορά τη μετριοπάθεια και τη διαφάνεια του διαδικτυακού περιεχομένου.

via

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα