14 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η Microsoft δημιουργεί Azure Datacenter στην Ελλάδα για cloud υπηρεσίες

1 min read
Microsoft.jpg.4326e405adef1680cfa068af2d66592c1 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Σημαντική ανακοίνωση μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της Microsoft, με τη χώρα μας να καθίσταται ο νέος κόμβος στο τεράστιο cloud δίκτυο του αμερικανικού κολοσσού.

Την Ελλάδα επέλεξε η Microsoft για τη δημιουργία του επόμενου υπερσύγχρονου datacenter της, το οποίο θα αποτελέσει μέρος των Azure cloud υπηρεσιών όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, προσφέροντας σαφή πλεονεκτήματα. Με παρουσία σε 54 χώρες, ο πλησιέστερος κόμβος του δικτύου, όσον αφορά τα Βαλκάνια, ήταν αυτός στο Άμστερνταμ ή το Δουβλίνο. Η ανακοίνωση της νέας επένδυσης σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει σύντομα περιφερειακό κέντρο cloud για κάθε είδους επιχειρήσεις. Το ελληνικό datacenter θα δημιουργηθεί σε περιοχή της Αττικής η οποία έχει ήδη βρεθεί και καλύπτει τα κριτήρια που θέτει η αμερικανική εταιρεία, η οποία με τη σειρά της έχει δεσμευτεί ότι έως το 2025 η λειτουργία όλων των datacenter της ανά τον κόσμο θα βασίζεται σε ηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται πλήρως από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με το Brand Smith, Πρόεδρο & Chief Legal Officer της Microsoft, οι πρώτες συζητήσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση έπαιξε η επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων από την κυβέρνηση. Ειδικότερα, σχετικές ρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο και σε άλλες, ανάλογου χαρακτήρα επενδύσεις, έχουν ενταχθεί στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης», άρθρα του οποίου αφορούν την ανάπτυξη υπολογιστικών υποδομών νέφους (cloud computing). Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Smith επισήμανε ότι τα cloud δίκτυα αποτελούν «τον ηλεκτρισμό του 21ου αιώνα», προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε υπολογιστικές υπηρεσίες από παντού, ενώ παράλληλα περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό το κόστος, τόσο για τους ιδιώτες καταναλωτές όσο και τις εταιρίες, ενώ καθιστούν απλούστατη την ανάπτυξη περισσότερων υπολογιστικών πόρων, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

https://youtu.be/g_w46_VrY7M

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το συνολικό οικονομικό όφελος για τη χώρα μας από την επένδυση της Microsoft θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια «σε βάθος χρόνου και με βάση την εμπειρία που υπάρχει από αντίστοιχες επενδύσεις σε άλλες χώρες». Τα παράπλευρα όμως οφέλη για την οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερα αφού μια τέτοια επένδυση αναμένεται να βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.

Εκτός από τη δημιουργία του υπερσύγχρονου datacenter της στη χώρα μας, η Microsoft ανακοίνωσε πρόγραμμα εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων για 100.000 άτομα, με στόχο την καλύτερη χρήση υπηρεσιών που έχουν ως βάση τους το cloud. Ελληνική κυβέρνηση και Microsoft έκαναν ειδική μνεία στο θέμα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων που αποθηκεύονται στα datacenter, με την αμερικανική εταιρεία να επενδύει 1 δισ. δολάρια ετησίως προς αυτό το σκοπό. Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το αν θα υπάρξει συνεργασία σε επίπεδο υπηρεσιών δημοσίου. 

πηγή: insomnia.gr

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα