14 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Huawei Mate 30 με Kirin 985: Το πρώτο smartphone με προηγμένη τεχνολογία EUV

1 min read
486102 inside fab 8 globalfoundries | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το Huawei Mate 30, που θα κυκλοφορήσει το 2ο εξάμηνο του έτους, θα είναι πιθανότατα το πρώτο smartphone που θα τροφοδοτείται από επεξεργαστή, ο οποίος θα χρησιμοποιεί τεχνολογία Extreme Ultraviolet Lithography (EUV). Ο επεξεργαστής αυτός δεν είναι άλλος από τον επερχόμενο Kirin 985 της Huawei που -κατά τα φαινόμενα- θα είναι το  πρώτο chipset στον κόσμο που θα χρησιμοποιήσει αυτή τη τεχνολογία, την οποία ανέπτυξε η Ταϊβανική εταιρεία παραγωγής chipsets TSMC.

Η τεχνολογία EUV χρησιμοποιεί το φως για να χαράξει τη διάταξη των τρανζίστορ και άλλων εξαρτημάτων στα chipsets. Σκεφτείτε ότι τα σημερινά μοντέρνα chipsets χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια τρανζίστορ σε ένα ενιαίο chip. Αυτό ίσως να φαίνεται υπερβολικό, αλλά σύμφωνα με το WCCFTech, το Apple A12X chipset που τροφοδοτεί τα iPad Pro του 2018 διαθέτει 10 δισεκατομμύρια τρανζίστορ. Και αυτό χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας EUV. Η νέα τεχνολογία θα μπορεί να τοποθετεί αυτά τα τρανζίστορ με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, επιτρέποντας 20% αύξηση της πυκνότητας τους στα chips, καθιστώντας τα ισχυρότερα σε απόδοση, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.

Ο επεξεργαστής του Kirin 985, με την τεχνολογία αυτή και τη διαδικασία παραγωγής των 7nm, θα μπορεί να προσφέρει σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις και μεγάλη εξοικονόμηση πόρων σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς chipsets.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεχνολογία EUV θα δείξει ακόμη περισσότερο την αξία της στις επόμενες γενιές chipsets (με διαδικασία κατασκευής 5nm και μετά), διότι στα chips των 7nm, δεν θα μπορεί να δείξει το πραγματικό της δυναμισμό. Έτσι, ενώ ο νόμος του Moore (μια θεωρία του πρώην CEO της Intel, Gordon Moore που λέει ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ θα διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια), μπορεί σύντομα να φτάσει στο απόλυτο λόγω φυσικών περιορισμών, η τεχνολογία EUV θα βοηθήσει τους σχεδιαστές και τους κατασκευαστές chip να σχεδιάσουν και να παραγάγουν chipsets και άλλα εξαρτήματα που θα κάνουν τα σημερινά τηλέφωνα να φαίνονται αργά και αναποτελεσματικά.

Πηγή grgizchina

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα