Ο υπερυπολογιστής “DeepSouth” που προσομοιώνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο θα ενεργοποιηθεί το 2024
1 min readΈνας νευρομορφικός υπερυπολογιστής με την ονομασία DeepSouth θα είναι ικανός για 228 τρισεκατομμύρια συναπτικές λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο, αριθμός που αντιστοιχεί στον εκτιμώμενο αριθμό λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Ο εγκέφαλός μας είναι εξαιρετικά ενεργειακά αποδοτικός. Χρησιμοποιώντας μόλις 20 watt ισχύος, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ικανός να επεξεργαστεί το ισοδύναμο ενός exaflop – ή ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια μαθηματικές πράξεις ανά δευτερόλεπτο.
Τώρα, ερευνητές στην Αυστραλία κατασκευάζουν τον πρώτο υπερυπολογιστή στον κόσμο που θα μπορεί να προσομοιώνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο υπερυπολογιστής, γνωστός ως DeepSouth, αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο Western Sydney. Όταν τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος, θα είναι ικανός για 228 τρισεκατομμύρια συναπτικές λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο, που ανταγωνίζεται τον εκτιμώμενο ρυθμό λειτουργιών στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Η ελπίδα είναι να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι εγκέφαλοι μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο μικρή ισχύ για να επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες πληροφοριών.Αν οι ερευνητές καταφέρουν να το λύσουν αυτό, θα μπορούσαν κάποια μέρα να δημιουργήσουν έναν εγκέφαλο πολύ πιο ισχυρό από τον δικό μας. Το έργο θα μπορούσε επίσης να φέρει επανάσταση στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου μας.
“Η πρόοδος στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι εγκέφαλοι υπολογίζουν με τη χρήση νευρώνων εμποδίζεται από την αδυναμία μας να προσομοιώσουμε δίκτυα που μοιάζουν με τον εγκέφαλο σε κλίμακα”, δήλωσε ο André van Schaik, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Νευρομορφικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Western Sydney.
“Η προσομοίωση νευρωνικών δικτύων με αιχμές σε τυπικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούν μονάδες επεξεργασίας γραφικών και πολυπύρηνες κεντρικές μονάδες επεξεργασίας είναι πολύ αργή και ενεργοβόρα”, πρόσθεσε. “Το σύστημά μας θα το αλλάξει αυτό”.
Ο Ralph Etienne-Cummings στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, ο οποίος δεν συμμετέχει στις εργασίες, δήλωσε στο New Scientist ότι το DeepSouth θα αλλάξει τα δεδομένα για τη μελέτη των νευροεπιστημών. “Αν προσπαθείτε να κατανοήσετε τον εγκέφαλο, αυτό θα είναι το υλικό για να το κάνετε”, είπε.
Ο Etienne-Cummings δήλωσε ότι θα υπάρξουν δύο κύριοι τύποι ερευνητών που θα ενδιαφερθούν για την τεχνολογία – όσοι μελετούν τη νευροεπιστήμη και όσοι θέλουν να δημιουργήσουν πρωτότυπα νέων τεχνικών λύσεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Το DeepSouth είναι μόνο ένα από τα πολλά ερευνητικά προγράμματα που στοχεύουν στη δημιουργία μιας μηχανής που θα ανταγωνίζεται τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Άλλοι ερευνητές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα δημιουργώντας “βιολογικούς υπολογιστές” που τροφοδοτούνται από πραγματικά εγκεφαλικά κύτταρα.