14 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το Voyager 1 στέλνει ακαταλαβίστικα μηνύματα από 0 και 1 πίσω στη Γη

1 min read
voyager techlog | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το Voyager 1, το πιο μακρινό αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής από τη Γη, στέλνει πίσω ένα επαναλαμβανόμενο συνονθύλευμα από 1 και 0 που δεν βγάζουν κανένα νόημα!

Οι επιστήμονες της NASA προσπαθούν να επιδιορθώσουν τη βλάβη από απόσταση 24 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων όμως οι εντολές χρειάζονται περίπου 22,5 ώρες για να φτάσουν στο Voyager 1, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν ημέρες προτού οι ειδικοί μάθουν αν οι προσπάθειές τους να αποκαταστήσουν τους σχεδόν 50 ετών υπολογιστές του ανιχνευτή λειτούργησαν ή όχι.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το Voyager 1 στέλνει πίσω τυχαίες ενδείξεις αφού το 2022, το σκάφος άρχισε να επιστρέφει κάποια εσφαλμένα δεδομένα μέσω ενός χαλασμένου υπολογιστή στο σκάφος, αλλοιώνοντας τα εξερχόμενα μηνύματα. Οι μηχανικοί της NASA κατάφεραν να καταλάβουν το πρόβλημα και να το διορθώσουν, ωστόσο χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να τα καταφέρουν.

Για να δείτε για πόσο παλιά τεχνολογία μιλάμε, σκεφτείτε ότι το smartphone που κρατάτε στο χέρι σας μπορεί να διαχειριστεί περισσότερες από 100 δισεκατομμύρια εντολές το δευτερόλεπτο ενώ οι υπολογιστές του Voyager μπορούν να επεξεργαστούν μόλις 8.000 το δευτερόλεπτο. Λάβετε επίσης υπόψη ότι το Voyager 1 όσο και το Voyager 2, εκτοξεύτηκαν το 1977 και είχαν σχεδιαστεί κυρίως για να εξερευνήσουν τον Δία και τον Κρόνο.

Ωστόσο οι μέρες του Voyager 1 είναι μετρημένες καθώς η ισχύς των γεννητριών τους εξαντλείται γι αυτό οι ερευνητές έχουν προτείνει την αποστολή ενός τελευταίου μηνύματος στο Voyager 1 πριν το σύστημα επικοινωνίας του καταρρεύσει οριστικά.

Αυτά τα “τελευταία λόγια” θα μπορούσαν να παραμείνουν για χιλιετίες, αν κωδικοποιηθούν στη μνήμη των υπολογιστών του σκάφους.

via

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα