14 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

ESET: Πως να προστατέψετε τα προσωπικά στοιχεία του παιδιού σας

1 min read
homepage1 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Οι συνολικές απώλειες από απάτες ταυτότητας στις ΗΠΑ υπολογίστηκαν σε 43 δισ. δολάρια πέρυσι. Ενώ πολλοί από εμάς γινόμαστε πιο προσεκτικοί όσον αφορά την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων στο διαδίκτυο, δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε το ίδιο προσεκτικοί με τα δεδομένα των παιδιών μας.

«Η κλοπή των στοιχείων ταυτότητάς παιδιών είναι πιο συχνή από ό,τι νομίζετε» λέει ο PhilMuncaster από την παγκόσμια εταιρία ψηφιακής ασφάλειας ESET. «Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά στις ΗΠΑ έπεσαν θύματα το 2022, με τα περιστατικά να κοστίζουν κατά μέσο όρο 1.128 δολάρια ανά νοικοκυριό και να χρειάζονται 16 ώρες για την επίλυσή τους. Αυτό κοστίζει στους Αμερικανούς πάνω από 1 δισ. δολάρια ετησίως» τονίζει.

Γιατί λοιπόν οι προσωπικές πληροφορίες των παιδιών έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση, πώς γίνεται η κλοπή και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να το σταματήσουν;

Ένα πρόβλημα δισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν τα δεδομένα ταυτότητας των παιδιών για μερικούς από τους ίδιους λόγους που χρησιμοποιούν και τις πληροφορίες των ενηλίκων:

 • Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για χρήση σε ξέπλυμα χρήματος και απάτες.
 • Έκδοση πιστωτικών καρτών για να δημιουργήσουν χρέη
 • Απάτες για τη λήψη κοινωνικών παροχών και δανείων

Γιατί τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών είναι τόσο δημοφιλή στην εγκληματική κοινότητα;

«Ένας σημαντικός λόγος είναι το γεγονός ότι τα παιδιά δεν έχουν κακή πιστοληπτική ικανότητα» εξηγεί ο Muncaster από την ESET. «Αυτό σημαίνει ότι οι απατεώνες έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι οι προσπάθειές τους να αξιοποιήσουν τα κλεμμένα δεδομένα ταυτότητας δε θα μπλοκαριστούν από τις τράπεζες ή τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Το ίδιο το θύμα είναι επίσης λιγότερο πιθανό να αντιληφθεί ότι τα στοιχεία του έχουν κλαπεί, επειδή -ακόμη κι αν έχουν τραπεζικό λογαριασμό – τα παιδιά δεν ελέγχουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό ή την πιστωτική τους αναφορά. Οι απάτες μπορεί να περάσουν απαρατήρητες για χρόνια».

Μια άλλη δημοφιλής τεχνική είναι η συνδυασμένη απάτη. Αυτό συμβαίνει όταν ένας απατεώνας συνδυάζει προσωπικά δεδομένα από διάφορες πηγές: κάποιες από αυτές είναι πραγματικές, κάποιες ψεύτικες. Έτσι, δημιουργείται μια ολοκαίνουργια ταυτότητα χρησιμοποιώντας τα σημαντικά προσωπικά δεδομένα του παιδιού για να εξασφαλιστεί ένα καθαρό πιστωτικό ιστορικό.

Πως γίνεται η κλοπή ταυτότητας στην περίπτωση των παιδιών

Το υπόγειο έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή όπου διάφοροι φορείς έχουν διαφορετικούς ρόλους. Οι κυβερνοεγκληματίες συνήθως συλλέγουν προσωπικά δεδομένα και στη συνέχεια τα πωλούν σε αγορές και φόρουμ του σκοτεινού διαδικτύου, προκειμένου οι απατεώνες να τα χρησιμοποιήσουν σε επόμενες επιθέσεις. Οι μέθοδοι απόκτησης αυτών των δεδομένων είναι παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται για τη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των ενηλίκων και περιλαμβάνουν:

 • Ηλεκτρονικό ψάρεμα (Phishing) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και μέσω μηνυμάτων κειμένου. Τα άτομα παρασύρονται να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους, εγκαθιστώντας δυνητικά κακόβουλο λογισμικό που κλέβει πληροφορίες, ή εξαπατώνται να παραδώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία – ίσως για να συμμετάσχουν σε μια ανύπαρκτη κλήρωση.
 • Παραβιάσεις τρίτων. Οι προσωπικές πληροφορίες περίπου 1,7 εκατομμύριων παιδιών στην Αμερική, δηλαδή 1 στα 43, είχαν ενδεχομένως κλαπεί μέσω παραβίασης δεδομένων πέρυσι, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
 • Παραβίαση κάποιου λογαριασμού: Οι λογαριασμοί online παιχνιδιών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και οι λογαριασμοί διαδικτυακής μάθησης, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο θησαυρό προσωπικών πληροφοριών. Μπορούν να παραβιαστούν μέσω επιθέσεων phishing, παραβίασης κωδικών πρόσβασης και άλλων τεχνικών.
 • Υπερβολική κοινοποίηση πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:Οι γονείς μπορεί να είναι εξίσου ένοχοι με τα παιδιά τους για την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών μέσω των κοινωνικών μέσων. Ακόμα και οι ημερομηνίες γέννησης και οι λεπτομέρειες σχετικά με τη σχολική τους εκπαίδευση μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για απάτες που αποσκοπούν στο να αποσπάσουν περισσότερες πληροφορίες.
 • Μέλη της οικογένειας: Τα ποσοστά απάτης μέσα στην οικογένεια είναι σοκαριστικά υψηλά. Στο 67% των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν απάτη με στοιχεία ταυτότητας των παιδιών, το θύμα γνώριζε προσωπικά τον ή τους δράστες. Η πρόσβαση σε ευαίσθητα έγγραφα δίνει σε αυτά τα μέλη της οικογένειας την τέλεια ευκαιρία, και η απάτη μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη για χρόνια.
 • Κλοπή: Ο παλιός καλός τρόπος, όπως η αρπαγή εγγράφων με προσωπικές πληροφορίες από τα σκουπίδια ή ακόμη και απευθείας από το ταχυδρομείο.

Πως να προστατέψετε τα προσωπικά στοιχεία του παιδιού σας

Ευτυχώς, αρκετές δοκιμασμένες και επιτυχημένες βέλτιστες πρακτικές μπορούν να έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην προστασία των στοιχείων του παιδιού σας. Ο Muncaster από την ομάδα της ESET σημειώνει μερικές:

 • Αποφύγετε την υπερβολική κοινοποίηση πληροφοριών για το παιδί σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κοινοποίηση είναι καλύτερο να αποφεύγεται, εκτός εάν οι λογαριασμοί είναι καλά προστατευμένοι.
 • Ελέγξτε τους λογαριασμούς του παιδιού σας (τραπεζικούς, τηλεφωνικούς κ.λπ.) για ασυνήθιστη δραστηριότητα.
 • Διατηρείστε όλες τις συσκευές του σπιτιού ενημερωμένες με τα τελευταία patches και προστατέψτε τες με λογισμικό προστασίας κατά του κακόβουλου λογισμικού.
 • Εξηγήστε στα παιδιά σας τους κινδύνους της υπερβολικής κοινοποίησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των επιθέσεων phishing ή της κλοπής στοιχείων ταυτότητας.
 • Περιορίστε τον αριθμό των λογαριασμών/υπηρεσιών στις οποίες εγγράφεται το παιδί σας. Αντ’ αυτού, καταχωρίστε τα δικά σας στοιχεία όπου είναι απαραίτητο.

Τι να κάνετε αν συμβεί το χειρότερο

Εάν συμβεί το χειρότερο, είναι σημαντικό να αναλάβετε γρήγορα δράση.

1)     Αναφέρετε το περιστατικό στις αρχές.

2)     Αναφέρετε το περιστατικό στην αστυνομία.

3)     Ειδοποιήστε κάθε οργανισμό όπου τα στοιχεία του παιδιού σας χρησιμοποιήθηκαν για το άνοιγμα ενός παράνομου λογαριασμού. Ζητήστε τους να τον κλείσουν και λάβετε γραπτή επιβεβαίωση ότι το παιδί σας δεν ευθύνεται γι’ αυτόν.

Η απάτη ταυτότητας είναι μέρος της ζωής – δυστυχώς και για τα παιδιά μας. Το να είστε υπεύθυνος γονέας στην ψηφιακή εποχή μπορεί να απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Αλλά αυτό είναι πραγματικά αδιαπραγμάτευτο.

via

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα