14 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Τα δίκτυα 5G θα αλλάξουν την καθημερινότητα

1 min read
5g ai1 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Άρθρο του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» της 02-01-2021

Οι περισσότερες προσδοκίες για το 2021 περιστρέφονται γύρω από την πρόοδο της επιστήμης: με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού να έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες του έτους που φεύγει, η επιστημονική πρόοδος στην ταχύτητα παραγωγής του εμβολίου είναι ο πλέον επιδραστικός παράγοντας για τη νέα χρονιά.

Παράλληλα, όσο ο εμβολιασμός θα μας επαναφέρει στην καθημερινότητά μας, τόσο θα αναδεικνύεται η προστιθέμενη αξία της τεχνολογικής προόδου στις ζωές μας. Και το επίκεντρο της τεχνολογικής προόδου – όχι μόνο για το 2021, αλλά για τα επόμενα χρόνια – είναι τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, τα οποία μέσα στο προσεχές τρίμηνο θα επεκτείνουν την κάλυψή τους σε σημαντικό τμήμα της επικράτειας.

Το 5G συνεπάγεται μεγαλύτερες ταχύτητες και ποιοτικότερη σύνδεση. Η εμπειρία των χρηστών σίγουρα θα βελτιωθεί, ωστόσο η επίδραση θα είναι τεράστια σε εφαρμογές που καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής και της δημόσιας σφαίρας: από την έξυπνη γεωργία μέχρι την ρομποτική ιατρική και από τα μη επανδρωμένα οχήματα στις έξυπνες πόλεις, τα δίκτυα πέμπτης γενιάς πρόκειται να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα όλων μας, μέσω των νέων δυνατοτήτων που θα έχουμε στην εργασία, την επικοινωνία, τις μετακινήσεις και, γενικότερα, τις δραστηριότητές μας.

Η είσοδος στην εποχή του 5G, λοιπόν, συνιστά ένα μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε. Και ο δρόμος για την Ελλάδα περνά μέσα από την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών στο εσωτερικό της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Αυτόν τον στόχο θέλουμε να υλοποιήσουμε μέσα από το Ταμείο «Φαιστός», το οποίο συστήσαμε προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε επιχειρηματικές δράσεις και ιδέες που βασίζονται στο 5G.

Η τεχνολογία τρέχει με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ένα παιδί του ’90, που παρατηρούσε εντυπωσιασμένο τα πρώτα κινητά τηλέφωνα, σήμερα είναι πιθανά γονιός και το δικό του παιδί είναι ήδη εξοικειωμένο με λειτουργίες συσκευών που πριν από τριάντα μόλις χρόνια δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε ότι θα υπάρξουν. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια σύνοψη της 3ης βιομηχανικής επανάστασης και ταυτόχρονα μια εικόνα όσων φέρνει μαζί της η 4η.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα δεν κατάφερε να ακολουθήσει τις εξελίξεις όσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα θέλαμε. Μέσα, όμως, από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς και από άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το 3D printing, μπροστά μας ανοίγεται μια νέα ευκαιρία. Και έχουμε τη θέληση, το σχέδιο, το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα για να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Δελτίο τύπου

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα