14 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ξεχάστε της λειτουργίας εξοικονόμησης RAM του Chrome στα Windows 10

1 min read
Chrome shutterstock website1 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Η λειτουργία για την οποία η Microsoft έκανε αρχικά τις πρώτες δοκιμές, τελικά έχει μεγάλες επιπτώσεις στην απόδοση του υπολογιστή.

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, η Microsoft ισχυρίστηκε ότι βρήκε έναν τρόπο να διορθώσει τη διαβόητη χρήση της μνήμης RAM από τον Chrome στα Windows 10. Κι αν αυτό έφερε κάποια χαμόγελα στους χρήστες, τελικά τα νέα είναι άσχημα, αφού η Google ετοιμάζεται να απενεργοποιήσει τη σχετική λειτουργία.

Ο Chrome είναι από τους πιο δημοφιλής browsers στον κόσμο, αλλά εδώ και χρόνια καταναλώνει και δεσμεύει μεγάλη ποσότητα RAM με αποτέλεσμα να απογοητεύει τους χρήστες. Ειδικά αν ο χρήστης έχει πολλές ανοιχτές καρτέλες ταυτόχρονα, το πρόβλημα γίνεται εντονότερο και ο υπολογιστής αρχίζει να «βαραίνει». Ένα πρόβλημα τόσο ενοχλητικό και κακό, που η Microsoft ανέλαβε να το επιλύσει με την ενημέρωση Μαΐου 2020 στα Windows 10, με τη λειτουργία Segment Heap.

Σύμφωνα με τη Microsoft, η λειτουργία αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 27% στη χρήση της μνήμης RAM για τον δικό της browser Edge, ο οποίος βασίζεται πλέον στο Chromium. Αυτή η εξοικονόμηση ήταν αρκετά μεγάλη για να περάσει απαρατήρητη από τη Google, με αποτέλεσμα να την υιοθετήσει και στον δικό της Chrome. Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι η Google θα απενεργοποιήσει τη σχετική λειτουργία στις μελλοντικές εκδόσεις του browser.

Ένας μηχανικός της Intel ανακάλυψε πως καθώς η ο browser χρησιμοποιεί αυτή τη λειτουργία, παρατηρούνται προβλήματα στην απόδοση του υπολογιστή, ειδικά στον επεξεργαστή. Σύμφωνα με έναν προγραμματιστή του Chrome, ο επεξεργαστής είχε μειωμένη απόδοση κατά 10% ενώ την ίδια στιγμή υπήρχε αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας κατά 13%. Σύμφωνα με τη Google είναι ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα με αποτέλεσμα να απενεργοποιήσει τη λειτουργία, ξεκινώντας από την έκδοση 85 του browser, που θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο.

Αν και για την ώρα η Google έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί τη λειτουργία, θα κάνει περισσότερες δοκιμές ώστε να επανεξετάσει στο μέλλον την εκ νέου προσθήκη της, χωρίς να επηρεάζεται υπερβολικά η απόδοση του επεξεργαστή. Την ίδια στιγμή όμως εργάζεται και σε άλλες βελτιώσεις για την έκδοση 85, που ενδεχομένως να μειώσουν τη χρήση RAM.

πηγή: insomnia.gr

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα