Στα αφιερώματα για τα καλύτερα video games των περασμένων χρόνων (τέσσερα τον αριθμό: 2015, 2016, 2017, 2018) συνηθίζαμε να ξεκινάμε με μία αναφορά στην πληθώρα τίτλων, μέσα από τους οποίους καλούμασταν να επιλέξουμε τους καλύτερους.
Ε, φέτος λέμε να πρωτοτυπήσουμε αφού σε σχέση με το άμεσο παρελθόν, η βιομηχανία έκανε μάλλον κράτει εν όψει της νέας γενιάς συστημάτων που αναμένεται το 2020.
Όχι ότι το έτος που ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει έλειψαν οι ποιοτικοί τίτλοι –κάθε άλλο! Απλά ο αριθμός τους ήταν περιορισμένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, σε τέτοιο βαθμό που ο καταρτισμός των λιστών συγκεκριμένων κατηγοριών μας δυσκόλεψε αρκετά. Εν τέλει βέβαια καταλήξαμε στα καλύτερα των καλύτερων, τους τίτλους που η συντακτική ομάδα του Insomnia απόλαυσε και ξεχώρισε μέσα στο 2019.
Οι κατηγορίες μας είναι οι ίδιες με εκείνες της περασμένης χρονιάς και όπως πάντα, οι απόψεις σας είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενες στα σχόλια –περιμένουμε και τους δικούς σας νικητές!
*Για τις αποκλειστικότητες των συστημάτων δε λαμβάνονται υπ’ όψιν τα PC.
Παιχνίδι της χρονιάς: Sekiro: Shadows Die Twice
Πανέμορφο και απολαυστικό, το Sekiro: Shadows Die Twice ήταν μακράν ό,τι πιο ξεχωριστό και ιδιαίτερο κυκλοφόρησε φέτος στο gaming. Κι όμως το δημιούργημα του Hidetaka Miyazaki και της FromSoftware δεν είναι για όλους. Με καταβολές από τα Souls και με έναν κόσμο που προσκαλεί και προκαλεί τον παίκτη να τον εξερευνήσει, το Sekiro δοκιμάζει διαρκώς τις αντοχές του. Δε συγχωρεί το παραμικρό λάθος, φροντίζοντας ωστόσο να τον αποζημιώνει με μία μοναδική αίσθηση ηθικής ικανοποίησης κάθε φορά που βγαίνει νικητής έπειτα από μία μονομαχία. Η δράση είναι συνεχής, οι κινήσεις στις μάχες θυμίζουν χορογραφία και η φεουδαρχική Ιαπωνία φαντάζει πιο όμορφη από ποτέ.
Παραλίγο πρώτα: Disco Elysium, Resident Evil 2, Control, Devil May Cry 5
Καλύτερη αποκλειστικότητα PS4: Death Stranding
Η ποιότητα των αποκλειστικοτήτων του PS4 την τελευταία τετραετία ήταν τέτοια που τις καθιστούσε αυτομάτως υποψήφιες για τα καλύτερα παιχνίδια της εκάστοτε χρονιάς. Με το PS5 προ των πυλών όμως, φέτος η Sony έριξε στροφές, ρίχνοντας ουσιαστικά στη μάχη της αγοράς έναν first-party τίτλο όλο κι όλο. Το Death Stranding του Hideo Kojima μπορεί να δίχασε όσον αφορά στην εμπειρία που προσέφερε με βάση το gameplay του, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι πρόκειται για έναν απολύτως εντυπωσιακό τίτλο, με σπουδαίες αξίες παραγωγής, τρομερά γραφικά και ερμηνείες που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε video games.
Παραλίγο πρώτα: Concrete Genie, Tetris Effect, MLB The Show 19
Καλύτερη αποκλειστικότητα Xbox One: Gears 5
Το Gears 5 ξεχωρίζει όσον αφορά στις αποκλειστικότητες του Xbox One ελλείψει δεύτερου. Η Microsoft, βλέπετε, μπορεί να… ψώνισε αρκετά στούντιο μέσα στο 2018 (Obsidian, PlayGround, Undead Labs κ.α.), όμως αυτά δουλεύουν σε πρότζεκτ για τα επόμενα χρόνια. Κάπως έτσι βρεθήκαμε με το φρεσκαρισμένο Gears 5, ένα καλοφτιαγμένο και προσεγμένο παιχνίδι που όμως έχει την ατυχία να ανήκει σε ένα franchise, το όνομα του οποίου δεν έχει πια την ίδια βαρύτητα με το παρελθόν. Ο εν λόγω τίτλος ωστόσο είναι εξαιρετικός καθώς εμπλουτίζει τη δοκιμασμένη συνταγή των προκατόχων του με αρκετά μοντέρνα στοιχεία που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του παίκτη.
Παραλίγο πρώτα: –
Καλύτερη αποκλειστικότητα Switch: Fire Emblem: Three Houses
Εμπορικό; Όχι ιδιαίτερα. Ιδιαίτερο; Ναι, αμέ. Ποιοτικό; Σαφέστατα. Τα tactical RPG μπορεί να μην ήταν ποτέ το είδος που θα κατακτούσε την κορυφή των charts, πλην όμως μας έχουν προσφέρει ουκ ολίγα “διαμάντια” κατά καιρούς, ένα εκ των οποίων είναι και το Fire Emblem: Three Houses. Με ενδιαφέρον gameplay και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πλοκή, το παιχνίδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μία σαπουνόπερα που λαμβάνει χώρα επάνω σε σκακιέρα με τον παίκτη να βρίσκεται στο επίκεντρο. Πανέξυπνο σαν σύλληψη και αρκετά πετυχημένο σαν υλοποίηση, προσφέρει κάτι τελείως διαφορετικό από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα στο είδος.
Παραλίγο πρώτα: Luigi’s Mansion 3, Astral Chain, The Legend of Zelda: Link’s Awakening, Super Mario Maker 2
Καλύτερη αποκλειστικότητα PC: Planet Zoo
Η Frontier έκανε στους λάτρεις των tycoon φέτος το καλύτερο δώρο. Το Planet Zoo έρχεται να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το Zoo Tycoon το μακρινό 2013 με εμφανείς ωστόσο τις επιρροές του Planet Coaster που κυκλοφόρησε στο ενδιάμεσο. Με πληθώρα επιλογών και δυνατοτήτων τροποποιήσεων, το παιχνίδι προσφέρει μία επικών διαστάσεων εμπειρία gameplay με τεράστια αντοχή στον χρόνο στους φίλους του είδους. Ο δε ρεαλισμός του σε συνδυασμό με τη δυναμική συμπεριφορά των ζώων, συμβάλλουν σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ικανό να σαγηνεύσει τον καθένα. Πιθανότατα το καλύτερο tycoon game που έχουμε δει ποτέ.
Παραλίγο πρώτα: Total War: Three Kingdoms, Mordhau, Football Manager 2020, Age of Empires II: Definitive Edition
Καλύτερο indie game: Disco Elysium
Παίζοντας κανείς το Disco Elysium δύσκολα αντιλαμβάνεται ότι έχει να κάνει με indie τίτλο. Από τη μία τα στάνταρ του βρίσκονται σε τέτοιο βαθμό που δεν προδίδουν το σφιχτό budget που είχε η παραγωγή του. Από την άλλη βέβαια, μόνο μία indie παραγωγή θα μπορούσε να διαθέτει τέτοια προσοχή στη λεπτομέρεια, με gameplay που να θυμίζει ψηφιακή εκδοχή tabletop παιχνιδιού. Ο κόσμος του βγάζει όλη εκείνη τη μαγεία της νουάρ εποχής, την ίδια στιγμή που το σενάριο μοιάζει βγαλμένο από μυθιστόρημα της Agatha Christie. Η καταπληκτική του πλοκή και βέβαια η μεγάλη του διάρκεια, έρχονται να ολοκληρώσουν ιδανικά ένα από τα καλύτερα indies της δεκαετίας.
Παραλίγο πρώτα: Untitled Goose Game, Baba is You, Outer Wilds, Katana ZERO
Καλύτερη συλλογή: The Walking Dead: The Telltale Definitive Series
Σε μία χρονιά που δεν είχαμε μεγάλο αριθμό συλλογών, η The Walking Dead: The Telltale Definitive Series ήταν ό,τι καλύτερο παίξαμε. Δεν είναι, βλέπετε, μόνο το γεγονός ότι περιλαμβάνει τα άπαντα των The Walking Dead της Telltale αλλά και το ότι έκανε την εμφάνισή της λίγους μήνες έπειτα από το οριστικό κλείσιμο της τελευταίας. Ένας αρκετά “βολικός” τρόπος να απολαύσουν τη σειρά όσοι δεν την είχαν γνωρίσει στο παρελθόν και παράλληλα ένας φόρος τιμής στο στούντιο που μας χάρισε κάμποσες ώρες ποιοτικής ψυχαγωγίας (βλ. Sam & Max, The Wolf Among Us, Tales from the Borderlands).
Παραλίγο πρώτα: Baldur’s Gate and Baldur’s Gate II: Enhanced Editions, Assassin’s Creed: The Rebel Collection, SNK 40th Anniversary Collection
Καλύτερο soundtrack: Death Stranding
Το soundtrack του Death Stranding τιτλοφορείται Timefall και αποτελεί σύνθεση του Σουηδού Ludvig Forssell. Ο τελευταίος δεν είναι πρωτάρης στον χώρο αφού υπογράφει τα soundtracks αρκετών παιχνιδιών της σειράς Metal Gear, ωστόσο στο τελευταίο πόνημα του Hideo Kojima δίνει πραγματικό ρεσιτάλ. Το soundtrack του Death Stranding είναι από τα δυνατότερα σημεία του, πλαισιώνοντας ιδανικά τη δράση και κάνοντας τον κόσμο του να φαντάζει ακόμα πιο επιβλητικός. Τα ατμοσφαιρικά ορχηστρικά κομμάτια δένουν άψογα με τις ηλεκτρονικές συνθέσεις και τις χορωδιακές μελωδίες, ταξιδεύοντας τον νου ακόμα και χωρίς να παίζει κανείς το παιχνίδι.
Παραλίγο πρώτα: APE OUT, Katana ZERO, Star Wars Jedi: Fallen Order, Sayonara Wild Hearts
Μεγαλύτερη έκπληξη: Disco Elysium
Ήρθε από το πουθενά. Το στούντιο που το έφτιαξε, δημιουργήθηκε μόλις το 2016 και στα μισά της ανάπτυξής του υποχρεώθηκε να μεταφερθεί από το Ταλίν στο Λονδίνο. Μέχρι και το 2018 δε, το παιχνίδι ήταν γνωστό ως No Truce With The Furies. Κι όμως παρ’ όλα αυτά, το Disco Elysium μάγεψε Τύπο και κοινό αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές –τις οποίες άξιζε μέχρι τελείας. Σε μία χρονιά που οι κυκλοφορίες που ξεχώρισαν ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού (άντε, οριακά των δύο) ο τίτλος της ZA/UM ξεχώρισε χάρη στο εντυπωσιακό του βάθος και την ελευθερία κινήσεων που δίνει στον παίκτη, επαναπροσδιορίζοντας το προφίλ των role playing παιχνιδιών παλαιάς κοπής.
Παραλίγο πρώτα: Outer Wilds, Apex Legends, Dota Auto Chess, Untitled Goose Game
Μεγαλύτερη απογοήτευση: Anthem
Το περιμέναμε πώς και πώς. Υποτίθεται πως ήταν το μεγαλύτερο πρότζεκτ στο οποίο είχε δουλέψει ποτέ η BioWare. Η ανάπτυξή του πέρασε από χίλια κύματα και όταν εν τέλει αυτό κυκλοφόρησε, δε φάνηκε ούτε κατά διάνοια αντάξιο των προσδοκιών που υπήρχαν απ’ αυτό. Ήταν ξεκάθαρο ότι οι συνεχείς αλλαγές προσανατολισμού (ο Jason Schreier έχει κάνει εξαιρετικό ρεπορτάζ) είχαν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στο παιχνίδι το οποίο έμοιαζε περισσότερο με κολάζ ιδεών. Τα αρκετά θετικά στοιχεία του επισκιάστηκαν από τα αρνητικά και κάπως έτσι, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θυμούνται πως το Anthem κυκλοφόρησε μόλις φέτος…
Παραλίγο πρώτα: Google Stadia, Crackdown 3, Days Gone, RAGE 2
Πλατφόρμα της χρονιάς: Switch
Με τα PS4 και Xbox One στον… αυτόματο –κάτι απολύτως λογικό και αναμενόμενο, δεδομένου του ότι σε έναν χρόνο από τώρα περιμένουμε τους διαδόχους τους- η Nintendo βρήκε πρόσφορο έδαφος και είδε τη βάση χρηστών του Switch να γιγαντώνεται. Με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει τα 41 εκατ. τεμάχια, το σύστημα έχει ξεπεράσει ήδη τα Wii U, GameCube και Nintendo 64, βάζοντας πλώρη για το SNES. Η βιβλιοθήκη τίτλων του ενισχύθηκε σημαντικά με πληθώρα κυκλοφοριών (μέχρι και Witcher περιλαμβάνει πλέον!) ενώ το Switch Lite ήρθε να τονώσει τον handheld χαρακτήρα του για εκείνους που αναζητούσαν κάτι ακόμα πιο φορητό –και φθηνό!
Στούντιο/Εταιρεία της χρονιάς: Epic Games
Το Fortnite όχι απλά δεν αποδείχθηκε φούσκα αλλά εξακολουθεί να παραμένει ο γίγαντας που όλοι ονειρεύονται να πιάσουν. Τον Φεβρουάριο ο Marshmello είδε γύρω στα 10 εκατ. άτομα να παρακολουθούν ζωντανά το set του, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες, είχαμε την προβολή μίας σκηνής από το Rise of Skywalker να παίζει στο drive-in του Risky Reels! Παράλληλα όμως, η Epic έβαλε “βόμβα” στο PC gaming με το Epic Games Store: με σημαντικά μικρότερο ποσοστό έναντι του Steam (12% έναντι 30%), επιθετική πολιτική ως προς τις αποκλειστικότητες και δωρεάν παιχνίδια σε εβδομαδιαία βάση, έχει δημιουργήσει πονοκεφάλους στη Valve, σπάζοντας το μονοπώλιό της.
Στιγμή της χρονιάς: “You’re breathtaking”!
9 Ιουνίου, Microsoft Theater, Λος Άντζελες. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Microsoft στο πλαίσιο της φετινής E3 και το κοινό έχει μόλις παρακολουθήσει την αποκάλυψη του Keanu Reeves στον ρόλο του Johnny Silverhand στο πολυαναμενόμενο Cyberpunk 2077 της CD Projekt RED. Ξάφνου, μία πόρτα ανοίγει από το πουθενά και μέσα από τους καπνούς εμφανίζεται ο ίδιος ο ηθοποιός. Το πλήθος παραληρεί. Με δυσκολία σιωπά μετά από λίγο για να πει δυο κουβέντες ο Keanu. “The feeling of being there, of walking the streets of the future is really going to be breathtaking”, αναφέρει, για να φωνάξει κάποιος από το κοινό “You’re breathtaking”! Ο χαρισματικός ηθοποιός του το… επιστρέφει χαμογελώντας και το κοινό ξεσπά σε χειροκροτήματα. Η E3 του 2019 είχε μόλις βρει το πρόσωπό της.
Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν μπήκε στο σπίτι το πρώτο PC ένας 32bit 80386 με 4mb ram, CGA γραφικά σε 16colours monitor….και φυσικά λιώσιμο με το DOS game Grand Prix Circuit της Accolade
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Δείτε τους όρους χρήσης για την προστασία δεδομένων και τα cookies Αποδοχή - AcceptΠερισσότερα
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.