14 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Screenshot 2019 04 16 Samsung Galaxy Fold Pesquisa Google11 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Μετά από τόσες φήμες και τόση αναμονή, το πρώτο foldable smartphone που καταφέρνει να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων, είναι το Galaxy Fold της Samsung, κάτι που ισχύει και για τη χώρα μας αν και σε περιορισμένα κομμάτια.


Το Galaxy Fold αποτελεί στην ουσία την πρώτη συσκευή μιας νέας γενιάς smartphone που αναμένεται να μας απασχολήσει πολύ περισσότερο στο μέλλον, με την εκκίνηση να χαρακτηρίζεται από προβλήματα. Όλοι γνωρίζουν ότι αρχικά η συσκευή αναμένονταν να κυκλοφορήσει την άνοιξη, όμως διάφορα κατασκευαστικά προβλήματα, τα οποία εντόπισαν οι πρώτοι reviewers, έστειλαν πίσω στο σχεδιαστήριο τη Samsung, η οποία λάνσαρε την 5G έκδοση τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στη χώρα μας έρχεται η 4G έκδοση και με μια τιμή που γνωρίζαμε από πριν ότι θα ήταν εξαιρετικά υψηλή, αφού μιλάμε για μια νέα εντελώς οθόνη, νέες κατασκευαστικές μεθόδους και νέα υλικά, τα οποία όλα πρέπει να συνδυαστούν κατάλληλα προκειμένου να φτάσει η συσκευή στα χέρια του καταναλωτή.

Σχεδιασμός

Από την πρώτη ματιά, το Galaxy Fold δεν μας θυμίζει οποιοδήποτε άλλο smartphone της Samsung, τουλάχιστον των τελευταίων ετών. Ο λόγος είναι το μακρόστενο σχήμα του, με αναλογία 21:9 και με ένα διαφορετικό χρωματισμό που προσδίδει πολυτέλεια αν και είναι μαγνήτης για τις δαχτυλιές. Η εμπρόσθια όψη, κρύβει μια δεύτερη οθόνη, 4,6 ιντσών, τεχνολογίας Super AMOLED και με ανάλυση HD+. Αν σας ακούγεται μικρή, τότε μάλλον έχετε περισσότερο δίκιο, κάτι που γίνεται πιο εμφανές αν τη δούμε ως μέρος της συνολικής εμπρόσθιας όψης, η οποία είναι αρκετά μεγαλύτερη, κάτι που αναμενόμενα δημιουργεί τεράστια περιθώρια πάνω και κάτω.

P1190500.jpg.16aa659eb060d6b5940fd63ea6a0b386.jpg

P1190476.jpg.2fb34ba5e93d9df94a85c23791e220ca.jpg P1190505.jpg.48cd099315cd45f308766dc1a00d30de.jpg P1190503.jpg.b20c95c65c50c905b812e2b7b2b7a17b.jpg

Το κράτημα της συσκευής πάντως είναι σχετικά εύκολο όπως και η χρήση της μικρής οθόνης, η οποία μας γύρισε είναι η αλήθεια αρκετά χρόνια πίσω, όταν για αρκετούς, οι διαστάσεις αυτές ήταν και οι ιδανικές για ένα smartphone.

Ο μηχανισμός της αναδίπλωσης, ή αλλιώς το hinge, είναι πάρα πολύ σημαντικός για κάθε smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη και ένας από τους λόγους που το Galaxy Fold καθυστέρησε να κυκλοφορήσει. Αυτός στηρίζεται από ένα εικονικό σύστημα διπλών αξόνων, ο οποίος, σε συνδυασμό με άλλα εξαρτήματα, αποτρέπουν τον χρήστη στο να ξεπεράσει το όριο των 180 μοιρών κατά το πλήρες άνοιγμα της οθόνης. Η νοτιοκορεατική εταιρεία μας ενημέρωσε ότι ο μηχανισμός, εγγυάται 200.000 αναδιπλώσεις, κάτι που αντιστοιχεί σε μια 5ετία αν προχωρήσετε σε 100 τέτοιες ενέργειες καθημερινά. Όμως διευκρινίζει ότι αν το παρακάνετε με τη δύναμη που ασκήσετε στο μηχανισμό, τότε η αντοχή στο χρόνο μειώνεται. Πάντως η όλη διαδικασία «εκπέμπει» μια σταθερότητα, ειδικά όταν κλείνετε τη συσκευή, με τους μαγνήτες να μην επιτρέπουν το άνοιγμά της εκτός και αν το θελήσετε.

Κατά τα άλλα, η Samsung τοποθετεί τον αναγνώστη δακτυλικού αποτυπώματος στο δεξί μέρος, ένα μέρος που έχουμε συνηθίσει να το επιλέγει η Sony για τις ναυαρχίδες της, ενώ ακριβώς από πάνω του υπάρχουν τα πλήκτρα αυξομείωσης ήχου και το πλήκτρο ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης της συσκευής. Δεν υπάρχει η κλασσική θύρα ακουστικών των 3,5 χιλιοστών, και γι’ αυτό η Samsung περιλαμβάνει μέσα στο κουτί τα κορυφαία της ασύρματα ακουστικά, τα Galaxy Buds. Στο κουτί υπάρχει επιπλέον και μια θήκη με υλικό Kevlar που προστατεύει από γρατζουνιές τις επιφάνειες της συσκευής, όμως χαλάει την εμφάνισή της.

Φυσικά δεν μιλάμε για οποιαδήποτε υποστήριξη αδιαβροχοποίησης, ένας ακόμα λόγος που θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τη συσκευή από ατυχήματα. To βάρος του Galaxy Fold είναι ίσως το μεγαλύτερο που έχουμε δει ποτέ από smartphone της Samsung αφού κυμαίνεται στα 260 γραμμάρια.

Infinity Flex

Η αναδιπλούμενη οθόνη των 7,3 ιντσών, την οποία η Samsung ονομάζει Infinity Flex, είναι χωρίς αμφιβολία ο πρωταγωνιστής της συσκευής. Αυτή χαρίζει 1,4 φορές μεγαλύτερη επιφάνεια για web browsing από το Galaxy Note10+ αλλά και 1,3 φορές φαρδύτερα όταν επιλέξουμε την οριζόντια προβολή ενός 16:9 video.  Όμως σ’ αυτή την περίπτωση δεν μας άρεσαν τα μεγάλα μαύρα κενά που υπήρχαν πάνω και κάτω από την εικόνα εξαιτίας και της αναλογίας της οθόνης ενώ σε κάθετη προβολή με τη συσκευή σε portrait mode, ο χρήστης έχει 2,2 φορές μεγαλύτερη οθόνη σε σύγκριση με ένα Galaxy Note10+.

Τα χρώματα της οθόνης είναι εξαιρετικά, κάτι που μας έχει συνηθίσει η Samsung άλλωστε με κάθε της κορυφαίο smartphone, με χρωματική ακρίβεια και υποστήριξη HDR10+ για αντίστοιχες εφαρμογές που διαθέτουν σχετικό περιεχόμενο, όπως αυτή του Netflix.

P1190504.jpg.fef3e0ece7748ad3b804f6f6fb523d55.jpg

Η εμφάνιση της τσάκισης στο μέσο της οθόνης όταν αυτή είναι ανοιχτή, είναι μια πραγματικότητα και ένα από τα όρια του μηχανισμού αναδίπλωσης. Παρατηρήσαμε πάντως ότι περνάει σχεδόν απαρατήρητη μετά από λίγο καιρό ενώ είναι πιο έντονη η παρουσία της όταν η οθόνη έχει σκούρα χρώματα.

Εδώ να πούμε ότι η Samsung έχει τοποθετήσει προστασία οθόνης με ένα επιπλέον Layer το οποίο «δένει» με τα υπόλοιπα στρώματα πίσω από τα περιθώρια, χωρίς ο χρήστης να έχει πρόσβαση σε οποιαδήποτε άκρη του προκειμένου να το ξεκολλήσει. Αυτό άλλωστε ήταν και ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πρώτης έκδοσης της συσκευής που μπέρδεψε τους πρώτους reviewers, πολλοί από τους οποίους το αφαίρεσαν, καταστρέφοντας έτσι την οθόνη.

Foldable Software

Εκτός από το hardware, πολύ σημαντικό ρόλο στην εμπειρία που χαρίζει ένα αναδιπλούμενο smartphone, παίζει το λογισμικό που μπορεί να εκμεταλλεύεται αυτή τη δυνατότητα. Στο Galaxy Fold, βλέπουμε 2 σχετικές λειτουργίες, το App Continuity καθώς και το Multi-Active Window. Αποτελούν μέρος του Android 9 Pie και του One UI 2.0 ενώ σύμφωνα με τη Samsung, η 10η έκδοση του Android θα κυκλοφορήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Το App Continuity κάνει χρήση και της εμπρόσθιας «μικρής» οθόνης προκειμένου να χαρίσει μια ενιαία εμπειρία κατά τη χρήση μιας εφαρμογής. Για παράδειγμα, μπορείτε να ανοίξετε ένα βίντεο στο YouTube ή ένα χάρτη στα Google Maps, και να αποφασίσετε ότι θέλετε να το δείτε στην πλήρη μεγάλη οθόνη. Μετά το πλήρες άνοιγμα, η εφαρμογή σας περιμένει στη μεγάλη οθόνη ακριβώς από εκεί που την αφήσατε, χωρίς να χρειάζεται επανεκκίνηση του βίντεο ή εισαγωγή στοιχείων και πάλι στο χάρτη για μια πλοήγηση. Μάλιστα με τελευταίο update, ο χρήστης μπορεί να κάνει και την αντίστροφη κίνηση, από τη μεγάλη στη μικρή οθόνη δηλαδή και να συνεχίσει από εκεί τη χρήση, κάτι που δεν ήταν εφικτό αρχικά.

image.png.4ca27c1f557d655f5d02aa8cb464b387.png

Η δεύτερη δυνατότητα ονομάζεται Multi-Active Window και είναι η πιο χρήσιμη αφού επιτρέπει στον χρήστη να έχει παράλληλα τρεις ανοιχτές εφαρμογές στην οθόνη, ενισχύοντας σημαντικά το Multitasking, ένας τομέας που τα τωρινά smartphones δεν φημίζονται. Στο μισό της οθόνης μπορεί να τοποθετηθεί η πρώτη εφαρμογή ενώ το δεύτερο μισό μοιράζονται δύο εφαρμογές, με εσάς να αποφασίζεται πόσο ακριβώς χώρο θα καταλαμβάνουν. Στη συνέχεια, ανάλογα με την εφαρμογή, υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας, όπως για παράδειγμα το drag n drop μιας φωτογραφίας από τη συλλογή σας στο email που γράφετε, ή στο πρόγραμμα ανταλλαγής μηνυμάτων με ένα φίλο σας. Άλλο σενάριο φυσικά είναι η αναπαραγωγή μιας ταινίας, όπου την ίδια στιγμή μπορείτε να κάνετε browsing ή να διαβάζετε κάποιο e-mail.

Μας άρεσε ακόμα η δυνατότητα να ανοίξουμε μια εφαρμογή απευθείας μόλις λάβαμε από αυτή κάποια ειδοποίηση και να την προσθέσουμε απευθείας στο setup των ανοιχτών εφαρμογών που είχαμε εκείνη τη στιγμή. Μπορούμε να προσθέσουμε και μια τέταρτη εφαρμογή, όμως αυτή εμφανίζεται σε μορφή παραθύρου και δεν είναι τόσο εύχρηστος ο χειρισμός της.

Επιδόσεις

Οι επιδόσεις του Galaxy Fold στηρίζονται στο Snapdragon 855 chipset της Qualcomm, ένα chipset που είδαμε αρχικά με το Galaxy S10 και δεν είναι τελευταίας γενιάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χαρίζει κορυφαίες επιδόσεις αφού μπορεί να σηκώσει άνετα το φόρτο εργασίας του Galaxy Fold (βλ. Multitasking), ειδικά όταν συνοδεύεται από 12GB μνήμη και 512GB αποθηκευτικό χώρο.

Μας άρεσε ακόμα η υποστήριξη dual sim, αν και για τη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για e-sim όπου η διάδοσή της στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη μέχρι στιγμής.

Το form factor που έχει επιλέξει η Samsung δεν είναι «οικονομικό» προς τον αριθμό των καμερών που έχουν παρουσία στο Galaxy Fold, ο οποίος φτάνει τις 6 προκειμένου να πιάσει όλα τα σενάρια χρήσης. Έτσι με την οθόνη πλήρως ανοιχτής στις 7,3 ίντσες, έχουμε στη διάθεσή μας 2 selfie κάμερες των 10 και 8MP (αισθητήρας βάθους) αντίστοιχα, τοποθετημένες σε μια μεγάλη εγκοπή στο άνω δεξί μέρος. Αυτές κάνουν εφικτές τις πολύ καλές βιντεοκλήσεις ενώ υποστηρίζουν και Live Focus προκειμένου να έχουμε μια πιο καλλιτεχνική πινελιά στις selfies μας.

20191218_171953.jpg.9ea20d29b4ded5a0c77ff859cba7456d.jpg

20191218_171852.jpg.11ab10b87af369fa6c3039ec830be770.jpg 20191218_171734.jpg.8c9cea1def98668dafed844efe5ea988.jpg

Οι κύριες κάμερες είναι τρεις και μας έρχονται από το Galaxy S10+. Ο κύριος Dual Pixel αισθητήρας έχει ανάλυση 12MP (f/1.5-f/2.4, OIS) και συνοδεύεται από τηλεφακό της ίδιας ανάλυσης, με υποστήριξη OIS και διάφραγμα f/2.4. Ο τρίτος φακός των 16MP είναι ο υπερευρυγώνιος (123°) που μας επιτρέπει τη λήψη περισσότερου περιεχομένου, αν και το διάφραγμα ξεφεύγει σ’ αυτή την περίπτωση.

Η 6η κάμερα βρίσκεται στην εμπρόσθια όψη, προορίζεται για selfies και έχει ανάλυση 10MP.

Για την εγγραφή βίντεο υποστηρίζεται φυσικά ανάλυση 4K/60fps αλλά και HDR10+ ενώ ευπρόσδεκτη είναι η υποστήριξη και της λειτουργίας Super Steady Video, όπως την είδαμε και στα Galaxy S10/Note10. Από τα πλεονεκτήματα μιας αναδιπλούμενης οθόνης 7,3 ιντσών, είναι το πόσο εντυπωσιακή κάνει τη λειτουργία της λήψης, με το viewfinder στην περίπτωση αυτή να καταλαμβάνει όλο το διαθέσιμο χώρο.

Αυτονομία.

Αν και δεν είχαμε για αρκετό καιρό τη συσκευή στα χέρια μας, εντούτοις γνωρίζουμε ότι με τη διπλή μπαταρία συνολικής χωρητικότητας 4,380mAh, η αυτονομία κυμαίνεται στη μία ημέρα με συντηρητική χρήση, ειδικά στην περίπτωση χρήσης της μεγάλης οθόνης. Δυστυχώς η γρήγορη φόρτιση χαρακτηρίζεται απλά τυπική αφού περιορίζεται στα 15W και είναι αρκετά πίσω όχι μόνο από τον ανταγωνισμό αλλά και από άλλες ναυαρχίδες της ίδιας της Samsung.

Υποστηρίζεται ακόμα και ασύρματη φόρτιση αλλά και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση προκειμένου το Galaxy Fold να αναλαμβάνει τη φόρτιση άλλων ασύρματων συσκευών μόλις τις τοποθετήσετε στην πλάτη του.

Συμπέρασμα

Αυτό είναι το Galaxy Fold, το πρώτο smartphone με αναδιπλούμενη οθόνη αλλά και ένα από τα πιο ακριβά αφού το κόστος του έχει οριστεί στα €2199. Ίσως περιμέναμε περισσότερα -ειδικά στη περίπτωση του λογισμικού- όμως όπως συμβαίνει με τις περισσότερες νέες τεχνολογίες θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για να δούμε τις πλήρεις δυνατότητές της αλλά και το πως θα μπορέσουν να την αξιοποιήσουν κατάλληλα οι προγραμματιστές.

Το Galaxy Fold απευθύνεται σε λάτρεις της τεχνολογίας που περίμεναν όλο αυτό το καιρό ένα smartphone που να μπορεί να μεταμορφωθεί με μια κίνηση σε tablet και δίνουν εκεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητα, προσπερνώντας άλλα χαρακτηριστικά που έχουμε συνηθίσει σε ναυαρχίδες. Η αρχή πάντως έγινε και είναι σίγουρο ότι τον επόμενο χρόνο θα δούμε όχι μόνο περισσότερες περιπτώσεις αλλά και οικονομικότερες, ακόμα και από τη Samsung. Ίσως το σενάριο μια αναδιπλούμενη συσκευή να βρίσκεται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας στα τέλη του 2020, να μην είναι τόσο μακρινό.

Πηγή

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα