Η Google ισχυρίζεται ότι πέτυχε «Κβαντική Υπεροχή»
1 min readΠαρά τις αντιρρήσεις των επιστημόνων της IBM, η Google εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι κατάφερε να επιτύχει «Κβαντική Υπεροχή» (Quantum Supremacy).
Η εταιρεία ισχυρίστηκε για πρώτη φορά ότι κατάφερε να φτάσει στην λεγόμενη «Κβαντική Υπεροχή» τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά ο ισχυρισμός της αμφισβητήθηκε από τον ανταγωνισμό, καθώς η έρευνα της δεν είχε δημοσιευτεί από κάποιο έγκριτο επιστημονικό μέσο (τον Σεπτέμβριο, τα αποτελέσματα της έρευνας αναρτήθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα της NASA ωστόσο το άρθρο αποσύρθηκε λίγο μετά τη δημοσίευση του). Πρόσφατα ωστόσο, η έρευνα της εταιρείας δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Κβαντική Υπεροχή ονομάζεται η δυνητική ικανότητα των κβαντικών υπολογιστών να λύνουν προβλήματα που οι κλασσικοί υπολογιστές είναι πρακτικά αδύνατο να καταφέρουν.
Ο ασθενέστερος όρος, το κβαντικό πλεονέκτημα, αναφέρεται στη δυνατότητα ταχείας επίλυσης προβλημάτων. Ο όρος «Κβαντική Υπεροχή» έγινε δημοφιλής από τον John Preskill, θεωρητικό φυσικό και καθηγητή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) αλλά η έννοια του κβαντικού υπολογιστικού πλεονεκτήματος, ειδικά όσον αφορά στην προσομοίωση κβαντικών συστημάτων, χρονολογείται από τις προτάσεις των Yuri Manin (1980) και Richard Feynman (1981) πάνω στην Κβαντική Πληροφορική.
Η Κβαντική Υπεροχή χαρακτηρίζεται ιστορικό επίτευγμα για την επιστήμη των υπολογιστών, καθώς περικλείει ουσιαστικά την ικανότητα των κβαντικών υπολογιστών να επιλύουν προβλήματα που η σημερινή τεχνολογία δεν γίνεται καν να επιχειρήσει να επιλύσει.
Στο έγγραφο της, οι επιστήμονες της Google εξηγούν ότι ο κβαντικός υπολογιστής Sycamore (53-qubit) της εταιρείας χρειάστηκε μόλις τρία λεπτά και είκοσι δευτερόλεπτα για πραγματοποιήσει έναν υπολογισμό, που θα έπαιρνε 10000 χρόνια στον καλύτερο σημερινό υπερ-υπολογιστή του κόσμου, τον Summit του Oak Ridge National Laboratory που κατασκεύασε η IBM.
Θεωρητικά, αυτή η δυνατότητα ανοίγει νέους δρόμους για μελλοντικές τεχνολογίες, όπως ο σχεδιασμός καλύτερων μπαταριών και φαρμάκων ή η ελαχιστοποίηση των εκπομπών των γεωργικών παρασιτοκτόνων κ.ά. Οι εφαρμογές είναι αμέτρητες. Φυσικά, μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση των υφιστάμενων τεχνολογιών, όπως είναι η μηχανική εκμάθηση. Παρόλα αυτά, το κατόρθωμα του Sycamore της Google δεν έχει ουσιαστικά κάποια πρακτική αξία – ο υπολογιστής σχεδιάστηκε για να επιδείξει ότι ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να λειτουργήσει όπως αναμενόταν. Παρ ‘όλα αυτά, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια τεχνολογία που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή μας – ακόμα κι αν βεβαίως απέχουμε αρκετά χρόνια από κάτι τέτοιο.
Excited about what quantum computing means for the future – it gives us another way to speak the language of the universe and better understand the world, not just in 1s and 0s but in all of its states: beautiful, complex, and with limitless possibility. https://t.co/P6YX4KguMX
— Sundar Pichai (@sundarpichai) October 23, 2019
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο MIT Technology Review, ο CEO της Google Sundar Pichai παρομοίασε το πείραμα με την πρώτη πτήση των αδερφών Wright. «Το πρώτο αεροπλάνο πέταξε μόνο για 12 δευτερόλεπτα, και έτσι δεν υπήρχε πρακτική εφαρμογή για αυτό» είπε ο Sundar Pichai «Όμως έδειξε ότι υπήρχε πιθανότητα να πετάξει ένα αεροπλάνο» συμπλήρωσε.
Πηγή: insomnia.gr
Δείτε επίσης
https://technea.gr/2019/01/13/%ce%b7-ibm-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%bf-q-system-one-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b2%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c/