Πώς να παρακολουθείτε την απόδοση των Windows 10 PC σας
1 min readΕίστε περίεργοι σχετικά με την χρήση του hardware στο Windows 10 PC σας; Ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός για την παρακολούθηση των πόρων της συσκευής σας. Σας παρουσιάζουμε παρακάτω δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την εμφάνιση πληροφοριών σχετικά με διάφορα hardware components.
Προσέγγιση 1: Task Manager
Το Task Manager είναι ο απλούστερος τρόπος για να δείτε στο εσωτερικό του υπολογιστή σας. Ενδέχεται να έχετε ήδη χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο στο παρελθόν, για να δείτε ποιες εφαρμογές είναι ανοιχτές ή να κάνετε ρυθμίσεις σχετικά με το startup. Κάντε εκκίνηση του Task Manager με το shortcut Ctrl+Shift+Esc. Κάντε κλικ στην καρτέλα “Performance” που βρίσκεται στο πάνω μέρος της εφαρμογής για να μεταβείτε στην αναλυτική προβολή πληροφοριών απόδοσης.
Εδώ θα δείτε μια λίστα των hardware συσκευών κάτω από την αριστερή πλευρά. Αυτό περιλαμβάνει τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, τη μνήμη RAM, τις μονάδες αποθήκευσης και τις συνδέσεις δικτύου.
Η τρέχουσα χρήση κάθε πόρου εμφανίζεται κάτω από το όνομά του. Οι συσκευές αποθήκευσης και οι κάρτες γραφικών εμφανίζουν ποσοστιαία χρήση. Η μνήμη RAM εμφανίζει απόλυτη κατανάλωση και οι συνδέσεις δικτύου υποδεικνύουν την ταχύτητα μεταφοράς σε πραγματικό χρόνο.
Μπορείτε να κάνετε κλικ σε οποιαδήποτε από τις συσκευές της λίστας για να ανοίξετε μια λεπτομερή προβολή. Οι πληροφορίες που εμφανίζονται εδώ θα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της συσκευής. Παίρνετε γενικά ένα γράφημα της χρήσης σε πραγματικό χρόνο το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί με το δεξί κλικ. Κάτω από το γράφημα, θα δείτε ένα μείγμα στατιστικών σε πραγματικό χρόνο και τις προδιαγραφές του hardware.
Για τους περισσότερους σκοπούς, η καρτέλα επιδόσεων του Task Manager ενδέχεται να είναι επαρκής. Σας δίνει μια γρήγορη ματιά στο πώς λειτουργεί ο υπολογιστής σας. Αν ψάχνετε για πιο προηγμένες δυνατότητες παρακολούθησης, διαβάστε για να μάθετε για μια εναλλακτική προσέγγιση.
Προσέγγιση 2: Performance Monitor
Για λεπτομερείς δυνατότητες παρακολούθησης της απόδοσης, μπορείτε να μεταβείτε στο Performance Monitor των Windows 10. Ανοίξτε το με αναζήτηση του ονόματος του στο Start menu.
Το Performance Monitor σας επιτρέπει να δημιουργείτε προσαρμοσμένες αναφορές και γραφήματα. Αυτά μπορούν να σας δώσουν προηγμένες ιδέες για το πώς χρησιμοποιείται το hardware σας. Η σελίδα εκκίνησης σάς παρέχει έναν συνοπτικό πίνακα των στατιστικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο. Τα μεμονωμένα γραφήματα και αναφορές μπορούν να βρεθούν στο μενού πλοήγησης στα αριστερά του παραθύρου.
Στην ενότητα «Monitoring tools», κάντε κλικ στην επιλογή «Performance Monitor» για να ανοίξετε το βασικό graphing interface. Θα δείτε πολλές διαφορετικές μετρήσεις να εμφανίζονται από προεπιλογή. Αυτό το παράθυρο λειτουργεί ως μια πιο εξελιγμένη έκδοση της καρτέλας Performance Manager, επιτρέποντάς σας να μετατρέψετε σε γράφημα τα δεδομένα της απόδοσης, ενώ βλέπετε επίσης προηγούμενες, μέσες και ελάχιστες τιμές.
Για να προσθέσετε μια νέα μέτρηση στο γράφημα, κάντε κλικ στο πράσινο κουμπί «+» στη γραμμή εργαλείων. Θα εμφανιστεί μια μακρά λίστα διαθέσιμων μετρήσεων. Αυτά περιλαμβάνουν την κατανάλωση CPU, τη χρήση μνήμης και τη δραστηριότητα δικτύου, καθώς και λιγότερο συνήθεις επιλογές, όπως η κατανάλωση ενέργειας, η πρόσβαση Bluetooth και η δραστηριότητα του virtual machine.
Επιλέξτε μια μέτρηση και κάντε κλικ στο κουμπί «Add» για να την προσθέσετε στο διάγραμμα. Η νέα μέτρηση θα εμφανιστεί τώρα στην οθόνη γραφικών.
Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο εμφάνισης των δεδομένων χρησιμοποιώντας τις επιλογές της γραμμής εργαλείων. Η γραμμή (προεπιλογή), το ιστόγραμμα και οι προβολές αναφοράς είναι διαθέσιμες. Κάνοντας κλικ στο κουμπί Customise, μπορείτε να αλλάξετε χαρακτηριστικά του ίδιου του χάρτη, όπως τα χρώματα και τις ετικέτες.
Έχουμε καλύψει μόνο τα βασικά στοιχεία της λειτουργικότητας του Performance Monitor. Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορείτε να κάνετε με αυτό το εργαλείο, δημιουργώντας προσαρμοσμένα γραφήματα και αναφορές. Ενώ το Task Manager παρουσιάζει ένα απλό και προσβάσιμο interface στο hardware σας, το Performance Monitor απευθύνεται σε διαχειριστές συστημάτων που χρειάζονται βαθιά γνώση για συγκεκριμένα θέματα επιδόσεων.
πηγή secnews.gr