14 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

ΕΕΤΤ: Ικανοποιητική κάλυψη δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς στην Ελλάδα

1 min read
4G Network1 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Βελτιώθηκε αισθητά η κάλυψη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Η νέα εκστρατεία μέτρησης και καθορισμού των δεικτών ποιότητας των παρεχομένων προς το κοινό υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που πραγματοποίησε στο τέλος του 2017 η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, δείχνει ότι η τόσο η κάλυψη όσο και η ποιότητα των υπηρεσιών 4ης γενιάς έχει βελτιωθεί αισθητά. Οι τρεις εταιρείες, Cosmote, Vodafone και Wind Hellas, συναγωνίζονται πολύ κοντά η μία με την άλλη στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών, πρόσβασης και μετάδοσης δεδομένων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος όπου πραγματοποιήθηκε η μετρητική εκστρατεία της ΕΕΤΤ.

5ecc28257ef42c167c0a6a97b6b1cbad XL | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Αυτό δεν ίσχυε ένα χρόνο πριν, όταν αντίστοιχη μέτρηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (τέλος του 2016) είχε δείξει ότι η Cosmote εμφανιζόταν να παρέχει με απόσταση από τους άλλους δύο ανταγωνιστές της την καλύτερη κάλυψη. Επιπλέον η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας εμφανιζόταν να παρέχει το καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών κινητής και πρόσβασης στο Διαδίκτυο, είτε αυτό αφορούσε τις ταχύτητες είτε την αξιοπιστία μετάδοσης δεδομένων.

Η νέα αξιολόγηση της ΕΕΤΤ, αν και παρουσιάζει μια υπεροχή της Cosmote στα σημεία, εν τούτοις φαίνεται το επίπεδο παροχής υπηρεσιών να προκαλεί η Vodafone. H τελευταία φαίνεται να υπερτερεί κυρίως στα αστικά κέντρα, ενώ η Cosmote να υπερτερεί στην επαρχία. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και η Wind, που παλαιότερα απείχε με απόσταση από τους δύο πρώτους, πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στα δίκτυα κινητής. Σημειακά (π.χ. Τρίπολη) η τρίτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έχει καλύτερη κάλυψη (99,89%) και από τους δύο ανταγωνιστές της.

4G Network | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Οι μετρήσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων δείχνουν ότι οι υπηρεσίες 4ης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία πλέον είναι ιδιαίτερα ώριμες στην ελληνική αγορά. Και οι τρεις πάροχοι εμφανίζουν επίπεδο «καλής» κάλυψης άνω του 80%, ενώ σε πολλές περιοχές, όπως π.χ. τα μεγάλα αστικά κέντρα, η «καλή» κάλυψη ξεπερνά το 90% ή ακόμη και το 98%.

Η παρούσα μετρητική εκστρατεία ήταν η δεύτερη κατά σειρά που υλοποιήθηκε με στόχο τη μέτρηση των δεικτών κάλυψης και διαθεσιμότητας των ραδιοδικτύων κινητής τηλεφωνίας.

65631 1502618961 full | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Στην παρούσα αξιολόγηση, οι μετρήσεις έγιναν τον φθινόπωρο του 2017, αλλά τα αποτελέσματα δημοσιοποιούνται σχεδόν 18 μήνες μετά.

Στο πλαίσιο αυτό μετρήθηκαν ο δείκτης «Διαθεσιμότητα δικτύου-ραδιοκάλυψη (Μ01)», που δηλώνει τη γεωγραφική κάλυψη για την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας μέσω ενός δικτύου κινητών υπηρεσιών, ο δείκτης «Πιθανότητα εμπλοκής κλήσης φωνής (Μ02)» κ.ά. Οι πιο σημαντικοί, ωστόσο, είναι οι δείκτες της κάλυψης ραδιοδικτύου τεχνολογίας LTE, δηλαδή κινητής τηλεφωνίας 4η γενιάς, της ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων κ.ά. Οι μετρήσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων έγιναν στο λεκανοπέδιο Αττικής, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Τρίπολη, Λάρισα και Βόλο. Επίσης στις εθνικές οδικές αρτηρίες Αθηνών – Θεσσαλονίκης, Αθηνών – Πατρών, Αντιρρίου – Ιωαννίνων, Κορίνθου – Τριπόλεως κ.ά.

πηγή news.xiaomi-miui.gr

TechNode.gr – Νέα τεχνολογίας

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα