14 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Google Play Store malware – Εφαρμογές ρετουσαρίσματος και επεξεργασίας φωτογραφιών με κακόβουλο λογισμικό αφαιρέθηκαν από το Google Play Store

1 min read
Malware filled camera beauty and filter apps removed from Google Play Store1 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Google Play Store malware

Η εταιρία ασφάλειας Trend Micro (μέσω του SlashGear) έχει βρει 29 εφαρμογές “επεξεργασίας φωτογραφίας κάμερας” και φίλτρου κάμερας στο Google Play Store που είναι γεμάτες με κακόβουλο λογισμικό .

Αυτές οι εφαρμογές είναι πολύ δημοφιλείς στην Ασία και υποτίθεται ότι ρετουσάρουν και προσαρμόζουν τις φωτογραφίες που τραβάει ο χρήστης με την κάμερα.

Αντ ‘αυτού, οι εφαρμογές με τα ονόματα της Beauty Camera, Pro Beauty Camera and Horizontal Beauty camera εμφάνιζαν σε πλήρη οθόνη διαφημίσεις όταν οι χρήστες ξεκλείδωναν τα τηλέφωνά τους.

Όταν ο χρήστης έκανε κλικ σε μία από τις διαφημίσεις μεταφερόταν αυτόματα σε μία ιστοσελίδα με πορνογραφικό περιεχόμενο και δεν τον άφηνε να κάνει οτιδήποτε ακόμα και όταν αναγκαζόταν να πληρώσει τα σχετικά.

Winer gets it all

Ακόμη χειρότερα, μερικές από τις εφαρμογές προσπαθούσαν στη συνέχεια να δοκιμάσουν τεχνικές ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing) προκειμένου να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες από τους χρήστες.

Ένας τρόπος με τον οποίο συνέβη αυτό ήταν μέσω ενός στημένου διαγωνισμού που πάντα άφησε τον χρήστη  να κερδίζει.

Για να διεκδικήσει ο χρήστης το βραβείο του ζητούνταν να συμπληρώσει προσωπικά στοιχεία.

Άλλες εφαρμογές φιλτραρίσματος κάμερας επέτρεπαν σε κάποιον να ανεβάσει μια εικόνα στον διακομιστή του προγραμματιστή για να την βελτιώσει.

Αλλά αντί να πάρει μια τελική εικόνα μετά τη βελτίωση, ο χρήστης λάμβανε ένα μήνυμα ψεύτικης ενημέρωσης σε εννέα γλώσσες.

Η εφαρμογή συγκέντρωνε τις φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν, ενδεχομένως για χρήση σε ψεύτικους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων.

Βέβαια για να καταφέρει ο χρήστης να απεγκαταστήσει και να διαγράψει αυτές τις εφαρμογές ήταν πάρα πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο, αφού τα εικονίδια ήταν κρυμμένα και έπρεπε να είσαι ο Σερλοκ Χολμσ για να μπορέσεις να τα βρεις.
Τα καλά νέα είναι ότι η Google έχει ήδη καταργήσει αυτές τις εφαρμογές.
Για να αποφύγετε να γίνετε θύμα στο μέλλον, η Trend Micro προτείνει ότι προτού εγκαταστήσετε οποιαδήποτε εφαρμογή να ελέγχετε πάντα τα σχόλια των άλλων χρηστών.
Αν δείτε μερικές προειδοποιήσεις (δείτε εικόνα στο κάτω μέρος αυτού του άρθρου), αποφύγετε την εφαρμογή όπως η πανούκλα.

George S. Metallidis
https://www.TechNode.gr

Πηγή https://www.phonearena.com/news/Google-removes-29-malware-filled-apps-from-the-Play-Store_id113373

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα