13 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Πως να αναστήσετε έναν παλιό Dot matrix εκτυπωτή

1 min read
Οι εκτυπωτές Dot Matrix είναι σαν τους δεινόσαυρους .... μόνο που δεν θα εξαφανιστούν ποτέ.
commodore printhead featured1 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Οι εκτυπωτές Dot Matrix είναι σαν τους δεινόσαυρους …. μόνο που δεν θα εξαφανιστούν ποτέ.

Οι εκτυπωτές ακίδων είναι σαν μια γραφομηχανή με τις ράβδους γραμμάτων πίσω από την κορδέλα μελάνης με μια σειρά από μεταλλικές ακίδες που ελέγχονται από ένα σωληνοειδή πίρο που εκτυπώνει ανά εικονοστοιχείο.

Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να έχουν ένα εκπληκτικό επίπεδο εκτύπωσης , αλλά αυτός ο θόρυβος ….δεν παλεύεται.

 Αγοράσαμε λοιπόν έναν παλιό εκτυπωτή dot-matrix, έναν Commodore MPS 803 .

Δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε στη φήμη του dot-matrix ως προς την αξιοπιστία του, καθώς δεν λειτούργησε, μερικές από τις ακίδες του ούτε καν κινήθηκαν, οπότε αποφασίσαμε να τον επισκευάσουμε.

Πίσω από κάθε μία από αυτές τις ακίδες υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά βυσματα και μια ρωγμή στον ιμαντα που περιστρέφει στηκεφαλή βραχυκύκλωνε αυτά τα στοιχεία.

Κατά την αποσυναρμολόγηση της κεφαλής φάνηκαν κάποια καλώδια τα οποία είχαν αποσυνδεθεί από τα ηλεκτρομαγνητικά βύσματα, οπότε τα επανασυνδέσαμε προσεκτικά και την επανασυναρμολογήσαμε.

Ωστοσο, δεν μπορέσαμε να αντικαταστήσουμε τον εύκαμπτο ιμάντα (λόγω μη εύρεσης ανταλλακτικού), οπότε φτιάξαμε έναν δικό μας με μια δεσμίδα εύκαμπτου συρματόσχοινου καταφέρνοντας εν τέλει να περιστρέψει την κεφαλή και να λειτουργήσει  ο εκτυπωτής.

Οι εκτυπωτές Dot-matrix είναι απο τα πιο αξιοπιστα μηχανηματα τα οποία ήταν κάποτε στα ντουζένια τους.

Τωρα  μπορειτε να τους συναντησετε σε καποια λογιστικά γραφεία η και εταιρείες να είναι ακόμα εκεί έτοιμοι να εκτυπώσουν τα διπλότυπα και τα τριπλότυπα (τρυπημένα και θεωρημένα από την εφορία τιμολόγια) LoL.

George S. Metallidis
https://www.TechNode.gr

Hack a day

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα