14 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ξεκινά το μεγάλο σόου της τεχνολογίας

1 min read
CES 2019 Pr1 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Κινητά τηλέφωνα που μετατρέπονται σε tablet, γιγάντιες τηλεοράσεις απαράμιλλης ποιότητας εικόνας και φουτουριστικά οχήματα θα πρωταγωνιστήσουν στην μεγαλύτερη έκθεση προϊόντων τεχνολογίας που ξεκινά στο Λας Βέγκας.
Μαζί φυσικά με αμέτρητα νέα gadgets οι καινοτομίες των οποίων ξεπερνούν και την πιο ζωηρή φαντασία

Στο Λας Βέγκας ξεκινά την Τρίτη 8 Ιανουαρίου το Consumer Electronics Show, η σημαντικότερη και μεγαλύτερη έκθεση καταναλωτικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο.

Η πρώτη CES έγινε στην Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 1967 και για αρκετά χρόνια γινόταν δύο φορές τον χρόνο σε διαφορετικές πόλεις των ΗΠΑ. Ηταν ανέκαθεν το κορυφαίο γεγονός της βιομηχανίας ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων. Στην CES παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα μηχανήματα βίντεο, οι βιντεοκάμερες, τα CD, τα συστήματα των videogames και όλα τα προϊόντα που μετέβαλαν κάθε φορά την καθημερινότητα και την ζωή γενικότερα του σύγχρονου ανθρώπου.
Στην δεκαετία του 1990 αποφασίστηκε η έκθεση να γίνεται μια φορά τον χρόνο με μόνιμο τόπο διεξαγωγής το Λας Βέγκας.  Στην φετινή CES θα συμμετέχουν περισσότερες από 4,5 χιλιάδες εταιρείες από 155 χώρες και θα παρουσιαστούν περίπου 30 χιλιάδες νέα προϊόντα. Οι επισκέπτες της έκθεσης αναμένεται να αγγίξουν τους 200 χιλιάδες ενώ ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που έχει η CES σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι την φετινή έκθεση θα παρακολουθήσουν από κοντά δημοσιογράφοι από 6,5 χιλιάδες ΜΜΕ.
Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια τα φώτα της δημοσιότητας αναμένεται να συγκεντρώσουν οι τομείς της κινητής τηλεφωνίας, των κάθε είδους φορητών και φορετών ηλεκτρονικών συσκευών, των τηλεοράσεων και του home entertainment αλλά και τα οικιακά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Τα τελευταία χρόνια ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και τα διαφόρων ειδών φουτουριστικά οχήματα που παρουσιάζουν μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και start up εταιρείες. Φυσικά χιλιάδες νέα gadgets κάθε είδους θα εμφανιστούν όπως κάθε χρόνο τα οποία ανεξάρτητα με το αν θα έχουν εμπορική απήχηση θα δείχνουν το επίπεδο της εξέλιξης στο οποίο βρίσκεται η βιομηχανία της τεχνολογίας.

Αναδιπλούμενα κινητά τηλέφωνα

Τα πολυαναμενόμενα αναδιπλούμενα κινητά τηλέφωνα θα κάνουν την εμφάνιση τους στην CES.
Αν και οι μεγάλες εταιρείες έκαναν αγώνα δρόμου για το ποια θα παρουσιάσει πρώτη ένα κινητό τηλέφωνο που να μετατρέπεται σε tablet μια άγνωστη κινεζική εταιρεία με έδρα στις ΗΠΑ, η Royole, έκοψε πρώτη το νήμα παρουσιάζοντας πρόσφατα το πρώτο foldable κινητό. Στην CES θα κάνει την εμφάνιση του το foldable κινητό της Samsung και πιθανώς της Huawei και της LG. Οι συσκευές αυτές έχουν οθόνη περίπου 4,5 ιντσών όταν είναι «διπλωμένες» και όταν ο χρήστης τις… ξετυλίγει η οθόνη γίνεται περίπου 7,5 ιντσών και λειτουργεί ως μίνι-ταμπλέτα

Τηλεοράσεις – Ο Τοίχος

Πριν καλά καλά μπει στην ζωή μας η προηγμένη τεχνολογία ανάλυσης εικόνας 4Κ και η αγορά απορροφήσει τις τηλεοράσεις 4Κ οι μεγάλες εταιρείες προχώρησαν στο επόμενο βήμα, τις τηλεοράσεις τεχνολογίας 8Κ. Η Samsung παρουσίασε πέρυσι ένα πραγματικό επίτευγμα στον τομέα των τηλεοράσεων: μια τηλεόραση 8Κ 85 ιντσών. Φέτος στην CES αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του το μεγάλο αδερφάκι αυτής της τηλεόρασης, μια συσκευή 98 ιντσών! H Samsung επενδύει όμως και στην επόμενης γενιάς τεχνολογία τηλεοράσεων την λεγόμενη ΜicroLED που θα προσφέρει ανάλυση 10Κ. Η Samsung έχει ήδη κατασκευάσει μια τηλεόραση MicroLED που όχι άδικα ονομάστηκε «The Wall» (Ο Τοίχος) αφού είναι 146 ιντσών. Στην φετινή CES θα παρουσιάσει μια τηλεόραση MicroLED 210 ιντσών!!

Aυτοκίνητα

Η Daimler (Mercedes) θα παρουσιάσει στην CES το Urbanetic, ένα αυτόνομο ηλεκτρικό όχημα που μπορεί να… μεταμορφώνεται. Το όχημα μπορεί να αναμορφώνει την καμπίνα του για να λειτουργεί είτε ως ένα βαν χωρητικότητας 12 επιβατών είτε ως όχημα μεταφοράς φορτίων. Το όχημα θα είναι συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο για να συλλέγει και να επεξεργάζεται όλα εκείνα τα δεδομένα που θα του χρησιμεύουν για να κινείται γρήγορα αλλά και με ασφάλεια στους δρόμους.

Η αντίστοιχη πρόταση της Volkswagen είναι το Cedric, ένα φουτουριστικού σχεδιασμού όχημα μικρότερης χωρητικότητας σε επιβάτες από το Urbanetic. H Bosch εξάλλου αναμένεται να παρουσιάσει ένα αυτόνομο ταξί τεσσάρων επιβατών στους οποίους θα παρέχει πλήρη πρόσβαση στο Διαδίκτυο ενώ ανάλογα με τις πληροφορίες που θα έχει για αυτούς θα τους κάνει προτάσεις για το που θα μπορούσαν να πάνε για να περάσουν πιο όμορφα. Φυσικά οι επιβάτες θα πληρώνουν την διαδρομή μέσω της σχετικής εφαρμογής της εταιρείας.

Εξυπνα ακουστικά

Η αυστραλέζικη εταιρεία Nuheara θα παρουσιάσει στην CES τα IQbuds Max τα οποία χαρακτηρίζει ως τα πρώτα «έξυπνα» ακουστικά στον κόσμο. Aυτά τα ασύρματα ακουστικά προσαρμόζονται εύκολα στα αυτιά και σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους απομονώνουν την φασαρία που υπάρχει γύρω από το άτομο που τα φορά έτσι ώστε είτε να παραμένει συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει είτε να μιλάει στο τηλέφωνο με μεγαλύτερη άνεση.
ear | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Ρολόι πολυεργαλείο

To PowerWatch 2 της Matrix είναι ένα ρολόι που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια αλλά και ενέργεια που παράγεται από την θερμοκρασία του σώματος. Εκτός από τις στάνταρ λειτουργίες ενός ρολογιού το PowerWatch 2 κάνει διάφορες μετρήσεις και καταγραφές όπως τα βήματα που κάνει ο κάτοχος του όσο περπατά, τον καρδιακό του ρυθμό, τις θερμίδες που έχει κάψει κ.α. Παρέχει διαφόρων υπηρεσίες ειδοποίησης και έχει ενσωματωμένο σύστημα GPS ενώ είναι αδιάβροχο έχοντας δυνατότητα να λειτουργεί μέσα στο νερό ακόμη και σε βάθη 200 μέτρων.

O παράδεισος των videogames

Αν ο γάλλος σταρ της Μπαρτσελόνα Ουσμάν Ντεμπελέ πηγαίνει καθυστερημένος στις προπονήσεις της ομάδας επειδή παίζει με τις ώρες videogames όταν μάθει ότι μεγάλες εταιρείες βρήκαν τρόπο να «κουμπώσουν» την τεχνολογία Big Format Gaming Display της Nvidia σε εντυπωσιακές οθόνες μάλλον ο Μέσι θα αργήσει πολύ να τον ξαναδεί να μπαίνει στα αποδυτήρια… Η τεχνολογία BFGD είναι ό,τι πιο προηγμένο τεχνικά υπάρχει στον τομέα των videogames και η Hewlett Packard θα παρουσιάσει στην CES μια οθόνη 65 ιντσών ανάλυσης 4K (Omen X Emperium) δημιουργώντας ένα σύστημα videogames βγαλμένο κυριολεκτικά μέσα από τα πιο τρελά όνειρα κάθε φανατικού gamer. Ανάλογα συστήματα ετοιμάζονται να παρουσιάσουν και άλλες εταιρείες.

Γιλέκο-καρδιολόγος

To Chronolife είναι ένα γιλέκο το οποίο απευθύνεται σε καρδιοπαθείς. Το γιλέκο ενσωματώνει συστήματα με τα οποία αφενός κάνει συνεχείς μετρήσεις που σχετίζονται με την καρδιακή λειτουργία του ασθενούς ενώ παράλληλα επεξεργάζεται μόνο του τα δεδομένα και τον ειδοποιεί σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης εμφράγματος.
gileko | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Μάσκα ήσυχου ύπνου

Οι δημιουργοί της την βάφτισαν The Hypnos και θέλησαν με αυτή να βοηθήσουν όσους έχουν προβλήματα στον ύπνο τους και ειδικότερα εκείνους που ροχαλίζουν. Οταν κάποιος αρχίζει να ροχαλίζει η μάσκα αρχίζει να ασκεί πίεση στον κάτοχο του ώστε να αλλάξει την στάση του σώματος του στο κρεβάτι. Η πίεση που ασκείται από την μάσκα είναι ανάλογη με το επίπεδο του ροχαλητού, όσο πιο έντονο το ροχαλητό τόσο μεγαλύτερη η πίεση. Αν η αλλαγή της στάσης του σώματος δεν επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα τότε η μάσκα ασκεί πίεση καθώς το άτομο που ροχαλίζει εκπνέει με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει διάνοιξη των αναπνευστικών του οδών και να σταματήσει έτσι το ροχαλητό.
mask | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Βαλίτσα συνοδοιπόρος

Στην CES θα κάνει την εμφάνιση της η Ovis Suitcase, μια βαλίτσα που κινείται μόνη της ακολουθώντας τις εντολές του ιδιοκτήτη της. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, την ForwardX πρόκειται για μια ρομποτική βαλίτσα που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και είναι η πρώτη του είδους της στον κόσμο.

Τουαλέτα υψηλής νοημοσύνης

To νέο μοντέλο της Numi θα παρουσιάσει στην φετινή CES η αμερικανική εταιρεία κατασκευής υδραυλικών προϊόντων και ειδών μπάνιου Kohler. Η Numi είναι μια λεκάνη τουαλέτας που διαθέτει θερμαινόμενο κάθισμα, προσαρμοζόμενο φωτισμό και σε περίπτωση που το… ξεχάσει ο χρήστης τραβάει μόνη της το καζανάκι. Εχει επιλογές παραμετροποίησης και ο φωτισμός της μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την διάθεση ή την μουσική που ακούτε. Εκτός από το κάθισμα μπορεί να θερμάνει και τα πόδια του χρήστη της. H τουαλέτα συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο αλλά δέχεται και φωνητικές εντολές. Το νέο μοντέλο θα συνδέεται και με τους ψηφιακούς οικιακούς βοηθούς που έχουν εισβάλει σε εκατομμύρια νοικοκυριά.
lekani | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας
Πηγή: Protagon.gr

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα