Έκθεση της ΕΕ αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο στοχεύει κυρίως γυναίκες
1 min readΗ Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση σύμφωνα με το Reuters που αναφέρει ότι πρωταρχικός στόχος του διαδικτυακού μίσους, συμπεριλαμβανομένης της υβριστικής γλώσσας, της παρενόχλησης και της υποκίνησης σε σεξουαλική βία είναι οι γυναίκες.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι γυναίκες υφίστανται μια σειρά από καταχρηστικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης και της υποκίνησης σε σεξουαλική βία σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες και σε διαφορετικές χώρες.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι αναρτήσεις μίσους που στοχεύουν γυναίκες είναι τριπλάσιες από αυτές που στοχεύουν Αφρικανούς. Η έκθεση έχει κυρίως πηγές από τέσσερις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Σουηδίας.
«Ο τεράστιος όγκος μίσους που εντοπίσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ξεκάθαρα ότι η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και οι διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να δημιουργήσουν έναν ασφαλέστερο διαδικτυακό χώρο για όλους», δήλωσε ο διευθυντής του FRA Michael O’Flaherty.
Επιπτώσεις για τις γυναίκες
Η επικράτηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ασφάλεια, την ευημερία και τη συμμετοχή των γυναικών στο διαδίκτυο. Τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν τη δυσανάλογη επίδραση του διαδικτυακού μίσους στις γυναίκες. Δείχνει την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Οι ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις της διαδικτυακής κακοποίησης μπορεί να είναι βαθιές, οδηγώντας σε συναισθήματα φόβου, άγχους και αυτολογοκρισίας μεταξύ των γυναικών.
Ανάγκη για βελτιωμένη εποπτεία
Τα ευρήματα της έκθεσης της ΕΕ αποκαλύπτουν ότι η εποπτεία στο διαδίκτυο είναι ανεπαρκής. Η αναφορά υπογραμμίζει την ευκολία με την οποία τα υβριστικά σχόλια, η παρενόχληση και η υποκίνηση σε βία αποφεύγουν τα υπάρχοντα εργαλεία ελέγχου περιεχομένου. Αυτό υποδηλώνει την ανάγκη για πιο ισχυρές και αποτελεσματικές στρατηγικές ελέγχου περιεχομένου για την καταπολέμηση της διαδικτυακής ρητορικής μίσους.
Η βελτιωμένη εποπτεία περιεχομένου είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος για τις γυναίκες αλλά και για άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες. Αυτό απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πιο προηγμένων εργαλείων μετριοπάθειας, αυξημένης διαφάνειας και λογοδοσίας από διαδικτυακές πλατφόρμες και συνεργασίας με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Τα ευρήματα της έκθεσης της ΕΕ μας υπενθυμίζουν ότι ο ευάλωτος πληθυσμός ακόμα και στο διαδίκτυο για άλλη μία φορά είναι οι γυναίκες. Όλα αυτά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεσα και δραστικά μέτρα! Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί μια συντονισμένη προσπάθεια για τη βελτίωση της εποπτείας περιεχομένου, τη βελτίωση των νομικών πλαισίων και των πολιτικών και την προώθηση πρωτοβουλιών για την ψηφιακή εκπαίδευση και την ασφάλεια στο διαδίκτυο.