«Virus Terminator» η Ελληνική απάντηση στην μάχη κατά του COVID-19
1 min readΑναπνευστική συσκευή – «όπλο» για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού δημιούργησε το ΑΠΘ. Πρόκειται για μία μάσκα υψηλής τεχνολογίας που αποστειρώνει τόσο τον εισπνεόμενο όσο και τον εκπνεόμενο αέρα.
Μία συσκευή υψηλής τεχνολογίας με μάσκα ατομικής προστασίας που συνδυάζει μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα, το οποίο αποστειρώνει τόσο τον εισπνεόμενο όσο και τον εκπνεόμενο αέρα, δημιούργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), συμβάλλοντας στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Η μάσκα που σκοπό έχει να ενισχύσει την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας επιτρέπει την πλήρη κάλυψη προσώπου, φέρει την ονομασία «VITER1 GR» (από το «Virus Terminator Greece») και μετατρέπει σε ενεργητική την παθητική προστασία απέναντι στον κορονοϊό. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα.
Η συσκευή αποτελείται από μια ολοπρόσωπη μάσκα (τύπου snorkeling), με φιλικό προς το δέρμα υλικό ιατρικής σιλικόνης. Η ποιότητα και καθαρότητα του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα ελέγχεται από κύκλωμα φιλτραρίσματος ενεργού άνθρακα και αποστείρωσης μέσω κατάλληλης υπεριώδους ακτινοβολίας. Ακόμη, ρυθμίζεται η ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα μέσω ελέγχου της ταχύτητας ροής. Η αποστείρωση είναι διπλή μέσω ανεξαρτήτων οδεύσεων για τον εισπνεόμενο, αλλά και για τον εκπνεόμενο αέρα.
Η εν λόγω συσκευή, για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχει λάβει αριθμό αξιολόγησης για την κατοχύρωση πατέντας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και από τον Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ. Είναι το αποτέλεσμα σύμπραξης του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοπεδικής Παναγιώτη Γκιβίση και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Αντωνόπουλο, ο οποίος έχει ως ερευνητικό αντικείμενο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Σημειώνεται ότι αναμένεται η έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Εν τω μεταξύ, οι διαδικασίες για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η εταιρεία BYTOX A.E. έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής. Η BYTOX A.E. βρίσκεται σε συμφωνία με την εταιρεία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού G.Samaras, Medical Gas Solutions, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εξαγωγική δραστηριότητα σε 89 χώρες, για τη βιομηχανική παραγωγή της συσκευής.
πηγή: Sputniknews.gr