Η Toyota δημιούργησε έναν ρομποτικό βοηθό οροφής για να διευκολύνει τη ζωή των ηλικιωμένων
1 min readΜε σκοπό να διευκολύνει την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων, το τμήμα ρομποτικής της Toyota στο Ινστιτούτο Ερευνών της Toyota (TRI) έχει αναπτύξει ένα μοναδικό ρομπότ για τη διαχείριση των οικιακών δουλειών .
Έχουμε ήδη δει την εταιρεία να αναπτύσσει ένα βοηθητικό ρομπότ πέρυσι . Τώρα, το νέο Toyota “Ceiling-Assistant” θα είναι τοποθετημένο στο ταβάνι και θα είναι σε θέση να καθαρίσει πιάτα και να κάνει άλλες απλές δουλειές στο σπίτι.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους η αυτοκινητοβιομηχανία που εδρεύει στην Ιαπωνία εμπνεύστηκε να κατασκευάσει το εν λόγω ρομπότ οροφής είναι η ιαπωνική έννοια του Ikigai, που σημαίνει ότι η ζωή κάθε ατόμου πρέπει να έχει νόημα και σκοπό. Έτσι, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός άνω των 65 ετών λέγεται ότι θα διπλασιαστεί τις επόμενες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Toyota στοχεύει να βοηθήσει τα άτομα αυτής της ηλικίας με τις ρομποτικές τεχνολογίες της.
Η Toyota λέει ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βελτιώσει τις ανθρώπινες ικανότητες. Μια «ανθρωποκεντρική προσέγγιση μετατρέπει την τυπική φιλοσοφία AI: αντί να αντικαθιστά τα ανθρώπινα όντα», προσθέτει η εταιρεία.
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του ρομπότ οροφής, σε σύγκριση με τα ρομπότ εδάφους, είναι η διαχείριση του χώρου σε ένα σπίτι. Καθώς είναι κρεμασμένο στο ταβάνι οι χρήστες μπορούν εύκολα να έχουν καλύτερη διαχείριση του χώρου στο σπίτι τους.
Η εταιρεία, όπως γνωρίζουμε , απεικονίζει ένα μέλλον με έξυπνα σπίτια ενσωματωμένα σε πολλά διαφορετικά είδη ρομπότ. Έτσι, η εταιρεία πιστεύει ότι αυτά τα νέα ρομπότ οροφής θα είναι ήδη εκεί μέσα στα έξυπνα σπίτια των μελλοντικών πόλεων. Η Toyota παρουσίασε το ρομπότ σε μια διαδικτυακή παρουσίαση πρόσφατα. Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ:
Τώρα, παρόλο που υπάρχουν πολλά οφέλη σε αυτό το νέο ρομπότ, υπάρχουν επίσης μερικά σημαντικά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, η εταιρεία χρησιμοποιεί την εικονική πραγματικότητα για να εκπαιδεύσει το ρομπότ . Αυτό σημαίνει ότι ένας ανθρώπινος χειριστής εκτελεί τις επιλεγμένες ενέργειες φυσικά χρησιμοποιώντας ένα κιτ VR και αυτές οι κινήσεις αποθηκεύονται στη μνήμη του ρομπότ.
Επιπλέον, το γεγονός ότι κάθε σπίτι έχει μια ξεχωριστή γλώσσα σχεδιασμού, η εξάσκηση σε κάθε περιβάλλον του σπιτιού θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για το ρομπότ.