Android Q – dark mode εξοικονόμηση μπαταρίας ή ιστορίες για αγρίους;
1 min readdark mode
Το θέμα dark mode πλέον σε πλήρη εφαρμογή στο λειτουργικό σύστημα – είναι ένα από τα μεγαλύτερα νέα χαρακτηριστικά που αναμένεται να κυκλοφορήσει με το Android Q αργότερα αυτό το έτος. Ενθουσιασμένος? Θα έπρεπε να είσαι! Παρόλο που το dark mode δεν φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο, έχει πολλά οφέλη που μπορούμε όλοι να εκτιμήσουμε: για παράδειγμα, μειωμένη πίεση των ματιών. Σε αυτό το άρθρο, ωστόσο, θα διερευνήσουμε ένα διαφορετικό όφελος από το dark mode θέμα – τη δυνατότητά του να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου.
Αυτή η δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας ισχύει για συσκευές με οθόνες OLED ειδικότερα: όπου κάθε εικονοστοιχείο ανάβει μεμονωμένα και όσο πιο σκούρα είναι, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει. Τα μαύρα εικονοστοιχεία OLED είναι σχεδόν απενεργοποιημένα. Επομένως, μια σκούρα λειτουργία σε όλο το σύστημα θα βελτιώσει σίγουρα τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε ένα τέτοιο τηλέφωνο, αλλά για πόση τελικά εξοικονόμηση μιλάμε;
Δοκιμαστική φάση
Όλες οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ένα Google Pixel 3, το οποίο έχει ενσωματωμένο το dark mode.
Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, πήραμε το αξιόπιστο τηλέφωνο Google Pixel 3 και ρυθμίσαμε την οθόνη του σε σταθερή φωτεινότητα 200 nits – τυπική μέση τιμή. Στη συνέχεια, παρατηρήσαμε πως η κατανάλωση ισχύος του τηλεφώνου άλλαξε μόλις αλλάξαμε την προεπιλεγμένη εμφάνιση της διεπαφής σε ένα σκοτεινό θέμα. Οι μετρήσεις έγιναν χρησιμοποιώντας το εργαλείο αξιολόγησης της ενέργειας Basemark, το οποίο είναι μια εξειδικευμένη συσκευή υλικού που παρακολουθεί τη χρήση ισχύος σε πραγματικό χρόνο και καταγράφει με ακρίβεια τα miliwatt.
Δεδομένου ότι δεν έχουμε Android Q που να τρέχει στο Pixel 3, έπρεπε να προσομοιώσουμε την εμφάνιση μιας σκοτεινής λειτουργίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όταν ήταν δυνατόν, χρησιμοποιήσαμε την επιλογή σκοτεινού θέματος ενσωματωμένη στο Android 9.0 Pie και στις οθόνες όπου δεν είχε αποτέλεσμα, χρησιμοποιήσαμε την επιλογή προσβασιμότητας “Invert Colors” του Android.
Τα αποτελέσματα: εξοικονόμηση μέχρι και 50% ενέργειας!
Ξεκινήσαμε τις δοκιμές μας παρακολουθώντας την κατανάλωση ενέργειας σε όλη τη διεπαφή. Πραγματοποιήσαμε εργασίες όπως το άνοιγμα του τηλεφωνικού καταλόγου, του τηλεφωνητή και της λίστας πρόσφατων κλήσεων, ανοίγοντας τα συρτάρια εφαρμογής και τα μενού ρυθμίσεων, πραγματοποιώντας γρήγορες αναζητήσεις από την Google και μετακινώντας τα αποτελέσματα. Το Pixel 3 ήταν συνδεδεμένο στο Wi-Fi σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής. Ακολουθούν οι μετρήσεις ισχύος που πήραμε:
Η οθόνη ενός τηλεφώνου είναι πολύ ενεργοβόρα!
Κατά μέσο όρο, η περιήγηση στη διασύνδεση και οι βασικές εφαρμογές στο Pixel 3 κατανάλωσαν κατά 30% λιγότερη ενέργεια όταν εφαρμόστηκε το dark mode -εκπληκτικό! Και αυτό είναι ένας μέσος αριθμός. Εμφανίζοντας ορισμένες οθόνες όπου κυριαρχούν το λευκό – ο τηλεφωνικός κατάλογος μας, για παράδειγμα – κατανάλωσε περίπου 50% λιγότερη ενέργεια μετά την εφαρμογή του dark mode.
Λάβετε υπόψη ότι τα στοιχεία στα γραφήματα απεικονίζουν τη συνολική κατανάλωση ενέργειας του τηλεφώνου, όχι μόνο της οθόνης. Αυτό κάνει τα αποτελέσματά μας πιο ρεαλιστικά και ενδεικτικά της δυνατότητας εξοικονόμησης ενέργειας σε dark mode σε σύγκριση με την παρακολούθηση μόνο της ισχύος που καταναλώνει η οθόνη.
Έως 20% ενέργειας καταναλώνεται από εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών!
Φυσικά, οι χρήστες δεν ασχολούνται μόνο με το συρτάρι εφαρμογών του τηλεφώνου τους. Σπαταλούν πολύ περισσότερο χρόνο με τη χρήση εφαρμογών, γι ‘αυτό και μετρήσαμε την αλλαγή της κατανάλωσης ισχύος σε αρκετές δημοφιλείς εφαρμογές – προσομοιώνοντας ότι το dark mode του Android Q θα επηρεάσει και αυτές. Εδώ είναι τα αποτελέσματα που έχουμε:
Εν κατακλείδι επειδή πολλές δημοφιλείς εφαρμογές, όπως το Facebook και το Instagram, δεν έχουν ενσωματωμένο dark mode θέμα, χρησιμοποιήσαμε το κόλπο “Invert Colors” για να προσομοιώσουμε μια σκοτεινή λειτουργία. Αυτό μπορεί να αντιστρέψει τα χρώματα και στις φωτογραφίες – όχι βέβαια με τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερόταν ένα πραγματικό dark mode – αλλά αυτό δεν επηρέασε σημαντικά τις δοκιμές μας. Ορισμένες φωτογραφίες τραβούν ελαφρώς περισσότερη ενέργεια με ανεστραμμένα χρώματα, άλλες καταναλώνουν ελαφρώς λιγότερη, και στο τέλος της ημέρας, οι διαφορές μεταξύ των πιο σκούρων και ελαφρύτερων εικόνων ακυρώνονται σχεδόν αμοιβαία.
Σχετικά με τα αποτελέσματα, θα λέγαμε ότι η βελτίωση της ζωής της μπαταρίας κατά 14,8% είναι σημαντική – ειδικά όταν δεν απαιτούνται αλλαγές υλικού. Και αυτό είναι μόνο μια πρόχειρη εκτίμηση. Ορισμένες εφαρμογές έδειξαν περισσότερες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας: η μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης παρατηρήθηκε στο Facebook Messenger – μια εφαρμογή με φωτεινό, λευκό φόντο σε όλες τις οθόνες. Στην περίπτωσή του, ένα σκοτεινό θέμα είχε ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση περίπου 20%. Στην Pinterest, από την άλλη πλευρά, η εξοικονόμηση κυμαίνονταν γύρω στο 10%, κάτι που δεν ήταν έκπληξη όταν το μεγαλύτερο μέρος της οθόνης είναι γεμάτο με εικόνες που δεν θα επηρεάζονταν από ένα σκοτεινό θέμα.
Ίσως παρατηρήσετε ότι δεν αναφέραμε ορισμένες δημοφιλείς εφαρμογές. Αποφασίσαμε να μην συμπεριλάβουμε το YouTube ή το Google Chrome στις δοκιμές μας, επειδή δεν θα υπήρχε κάποιο όφελος από ένα σκοτεινό θέμα. Σχεδόν όλη η κατανάλωση ενέργειας από το YouTube είναι το αποτέλεσμα ενός βίντεο που αναπαράγεται. Και μια σκοτεινή λειτουργία στο Chrome δεν θα επηρέαζε την πραγματική εμφάνιση των ιστότοπων που γεμίζουν την οθόνη, κρίνοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σκοτεινό θέμα σε πειραματικές εκδόσεις του Chrome για PC.
Συμπέρασμα: Θέλουμε τώρα το dark mode στο Android!
George S. Metallidis
https://www.TechNode.gr
Πηγή https://www.phonearena.com/news/Android-Q-dark-mode-battery-power-save_id113188