Η Νότια Κορέα θα χρησιμοποιήσει 5G Drones και τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας
1 min readΣε μια τολμηρή κίνηση προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης της τεχνολογίας αιχμής, η κυβέρνηση της πόλης της Σεούλ στη Νότια Κορέα παρουσίασε τα σχέδιά της να εισαγάγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, φέρνοντας την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο παρατηρούνται και διαχειρίζονται οι συνθήκες κυκλοφορίας.
Η φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία, που θα ξεκινήσει το 2024, έχει ως στόχο να αξιοποιήσει το υλικό από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να βελτιώσει τα συστήματα διαχείρισης και αντιμετώπισης της κυκλοφορίας.
Η Korea Herald αναφέρει ότι η Σεούλ θα αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα αιωρούνται 200 μέτρα πάνω από το έδαφος για να καταγράφουν ολοκληρωμένα πλάνα της κυκλοφορίας. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση υπερβαίνει την απλή παρατήρηση, καθώς θα χρησιμοποιηθούν αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση των δεδομένων που θα καταγράφουν τα drones.
Η ενσωμάτωση της ΤΝ στο σύστημα παρακολούθησης της κυκλοφορίας είναι έτοιμη όχι μόνο να παράσχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο αλλά και να προβλέψει τις μελλοντικές συνθήκες κυκλοφορίας.
Επιτυχημένες δοκιμές και εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο
Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτού του εγχειρήματος υψηλής τεχνολογίας, η μητροπολιτική κυβέρνηση της Σεούλ πραγματοποίησε εκτεταμένες δοκιμές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πυροτεχνημάτων της Σεούλ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Yeouido, παρακολουθώντας τόσο την πυκνότητα του πλήθους όσο και τις οδικές συνθήκες.
Ομοίως, κατά τη διάρκεια του Halloween, μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν στον ουρανό πάνω από την Seongsu-dong και την περιοχή Hongdae, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τη δυναμική του πλήθους. Είναι σημαντικό ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση της κυκλοφορίας σε περιοχές που δεν διαθέτουν παραδοσιακές κάμερες παρακολούθησης.
5G Drones για βελτιωμένες δυνατότητες
Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών 5G ενισχύει την αποτελεσματικότητα του συστήματος παρακολούθησης της κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, τα εν λόγω μη επανδρωμένα αεροσκάφη επέδειξαν την ικανότητά τους να εντοπίζουν γρήγορα και να ανταποκρίνονται σε κυκλοφοριακά ζητήματα. Μακροπρόθεσμος στόχος της μητροπολιτικής κυβέρνησης της Σεούλ είναι η δημιουργία ενός συστήματος ταχείας αντίδρασης που θα αντιμετωπίζει άμεσα τις κυκλοφοριακές προκλήσεις, διασφαλίζοντας την ομαλότερη ροή της κυκλοφορίας σε ολόκληρη την πόλη.
Ωστόσο το πεδίο εφαρμογής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών εκτείνεται πέρα από την παρακολούθηση της κυκλοφορίας. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμένεται να αναπτυχθούν για την επιθεώρηση εργοταξίων, καθορίζοντας τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφαλείας και αξιολογώντας τυχόν καταπατήσεις του οδικού χώρου.
Οι μελλοντικές προοπτικές
Το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τις προκλήσεις της ενσωμάτωσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση της κυκλοφορίας. Καθώς η Σεούλ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα της αστικής κυκλοφορίας, οι απόψεις σχετικά με την επιτυχία αυτής της προσέγγισης υψηλής τεχνολογίας ποικίλλουν. Η αποτελεσματικότητα αυτής της πρωτοβουλίας θα εξαρτηθεί αναμφίβολα από την απρόσκοπτη ενσωμάτωση της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των αλγορίθμων AI και των συνεργατικών προσπαθειών μεταξύ των αρμόδιων αρχών.
Στην προσπάθεια για πιο έξυπνη και αποτελεσματική αστική διαβίωση, το εγχείρημα της Σεούλ να εισέλθει στη σφαίρα της παρακολούθησης της κυκλοφορίας με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών δημιουργεί ένα τεχνολογικό ενδιαφέρον χωρίς προηγούμενο. Καθώς η πόλη προετοιμάζεται για την πλήρη εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας το 2024, ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία τον αντίκτυπο αυτής της φουτουριστικής προσέγγισης στη διαχείριση της κυκλοφορίας σε μια από τις πολυσύχναστες μητροπόλεις της Ασίας. Η επιτυχία του εγχειρήματος της Σεούλ θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για παρόμοιες τεχνολογικές εξελίξεις σε αστικά κέντρα παγκοσμίως.