Πώς θα είναι τα smartphones σε 10 χρόνια;
1 min read«Το μέλλον του smartphone – ή της συσκευής(ών) σύνδεσης—θα βασίζεται πιθανότατα στα αισθητήρια όργανα των ανθρώπων».
Αν διαλέγαμε και ρωτούσαμε πριν από 10 χρόνια 100 τυχαία άτομα πώς θα έμοιαζαν τα smartphones σε μια δεκαετία, σίγουρα θα είχαμε ακούσει “ότι του φανεί του λωλωστεφανή”.
Αν γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω στο όχι και τόσο μακρινό 2001 το μεγαλύτερο επίτευγμα στην τεχνολογία κινητών τηλεφώνων ήταν το Nokia 8250, το κύριο δυνατό του σημείο ήταν φυσικά, η πολύχρωμη οθόνη του. Αντί για ασπρόμαυρη, η οθόνη αυτού του τηλεφώνου ήταν μπλε. Για εκείνη την εποχή, αυτό ήταν κάτι εξωπραγματικό.
Βέβαια αν δούμε που βρισκόμαστε σήμερα όσον αφορά την εξέλιξη των smartphones σίγουρα αυτό που πρόκειται να συμβεί σε μια δεκαετία από τώρα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα.
Ας δούμε όμως τι λένε οι ειδικοί.
Σύμφωνα λοιπόν με το Gizmodo μία ομάδα ειδικών αναλυτών μας δείχνει το μέλλον των έξυπνων κινητών.
Όντρεϊ Λάνκφορντ Μπαρνς
Καθηγητής, Βιομηχανικού Σχεδίου, Πανεπιστήμιο James Madison
Σε γενικές γραμμές, το τηλέφωνο όπως το γνωρίζουμε είναι ένα τεχνούργημα που υπαγορεύεται από την τεχνολογία των αρχών έως των μέσων της δεκαετίας του 2000. Δεν θέλουμε τα μαύρα κουτιά στις τσάντες και τις τσέπες μας. Θέλουμε πρόσβαση, επικοινωνία και σύνδεση. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, τόσο αυξάνεται η μορφή και η χωρητικότητα των συσκευών μας.
Το μέλλον του smartphone —ή της συσκευής(ών) σύνδεσης—θα στηρίζεται πιθανότατα στην πιο βαθιά εμπλοκή μας αισθητηριακά ως ανθρώπους. Καθώς η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (VR/AR) γίνεται μια πιο αληθινή, πιο ολιστική εκτεταμένη πραγματικότητα (XR), τότε η ικανότητα επικάλυψης και διεύρυνσης της πραγματικής πραγματικότητας και των κοινωνικών μας δικτύων με εμπειρίες όρασης, ήχου, αφής κ.λπ. είναι τεράστια. Υπάρχουν ήδη ευέλικτα υλικά, κλιμακούμενες οθόνες, αμφιβληστροειδική και ολογραφική προβολή, έξυπνα ρολόγια και γυαλιά και βιονικά εμφυτεύματα. Σε 10 χρόνια θα έχουν βελτιωθεί και επεκταθεί με τον ίδιο τρόπο που έγινε το τηλέφωνο την τελευταία δεκαετία που πιθανόν να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου μπορεί να μην χρειάζεται πλέον να μεταφέρουμε καθόλου συσκευές.
Ακούγεται ωραίο, σωστά; Θα ήμουν παράλειψη αν δεν έδειχνα επίσης το γεγονός ότι, όπως πολλοί άνθρωποι, παλεύω με αυτό που αντιλαμβάνομαι ως ουσιαστικό εθισμό στα smartphone. Είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που αγγίζω κάθε μέρα. Αναρωτιέμαι αν θα έρθει ένα σημείο που εμείς οι άνθρωποι αποφασίσουμε ότι μπορούμε να επιβιώσουμε, ακόμη και να ευδοκιμήσουμε, χωρίς να είμαστε τόσο διαρκώς συνδεδεμένοι, να παρακολουθούμε, να ποσοτικοποιούμαστε, να υποκινούμε, να ενημερώνουμε και να δεσμευόμαστε.
Cliff Kuang
Σχεδιαστής UX και συν-συγγραφέας του User Friendly: How the Hidden Rules of Design Are Changing the Way We Live, Work and Play
Η δουλειά μου είναι βασικά να σχεδιάζω ιδέες για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνα και τις συσκευές μας σε 2-5 χρόνια από τώρα.
Σε δέκα χρόνια, είναι ανοιχτό το ερώτημα εάν το smartphone θα είναι ακόμα η μόνη συσκευή που θα τα κυβερνά όλα.
Πριν από λίγο καιρό, κάναμε τη μεγάλη μετάβαση, στο κινητό τηλέφωνο από έναν κόσμο όπου ο επιτραπέζιος υπολογιστής ήταν το επίκεντρο όλων των υπολογιστών μας. Με πολλούς τρόπους, το κινητό τηλέφωνο σχεδόν αντικατέστησε ή αντικατέστησε τον επιτραπέζιο υπολογιστή. Αυτά τα δύο πράγματα, desktop και mobile, εξακολουθούν να λειτουργούν με παράλληλους και διπλότυπους τρόπους. Μπορεί να εκτελέσετε την ίδια εργασία και στις δύο συσκευές, αλλά βασικά λειτουργείτε σε παράλληλους κόσμους.
Το μέλλον όπως το αναλύουμε σίγουρα θα είναι ένας κόσμος thin clients—βασικά, συσκευές διεπαφής που δεν διαθέτουν απαραίτητα όλη την υπολογιστική ισχύ μέσα τους, αλλά που χρησιμοποιούν το cloud για να παρέχουν τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε. Όλες οι συσκευές διασυνδεδεμένες μεταξύ τους στα απέραντα μονοπάτια του διαδικτύου.
Σε ένα από αυτά τα μονοπάτια, το smartphone συνεχίζει να αποτελεί κεντρικό κόμβο για όλες τις υπηρεσίες που περιέχει. Από την άλλη, το τηλέφωνο είναι απλώς ένας ακόμη thin client, ένα άλλο παράδειγμα διεπαφής. Μπορεί να εξακολουθεί να είναι το πιο κυρίαρχο, ή τουλάχιστον το πιο πανταχού παρόν, αλλά η ταυτότητά του κατόχου θα αφαιρεθεί από το πραγματικό τηλέφωνο.
Το smartphone, την επόμενη δεκαετία, θα γίνει το κλειδί στον επαυξημένο κόσμο του μέλλοντος.
Άντονι Ρεάλ
Adjunct Faculty, Product Design, College of Creative Studies, του οποίου η εργασία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και σχεδιασμό έξυπνων τεχνολογιών στο Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), στις έξυπνες πόλεις και στα έξυπνα οικολογικά συστήματα
Αυτήν τη στιγμή, τα τηλέφωνά μας αλληλεπιδρούν με τα πάντα γύρω μας—έχουμε έξυπνα ρολόγια, βιομετρικές συσκευές, κωδικούς QR, έξυπνες οικιακές συσκευές κ.λπ. Καθώς η τεχνολογία που κάποτε περιοριζόταν στο smartphone διαδίδεται σε άλλα προϊόντα, το τηλέφωνό σας θα γίνει τελικά η γέφυρα ή η διεπαφή στο επαυξημένο περιβάλλον στο οποίο σιγά σιγά γινόμαστε μέρος. Το smartphone, την επόμενη δεκαετία, θα γίνει το κλειδί σας στον επαυξημένο κόσμο του μέλλοντος.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή με τη νανοτεχνολογία. H ίδια η πλατφόρμα της μπαταρίας που θα συρρικνωθεί σύντομα θα αφήσει τα ίδια τα τηλέφωνα να γίνουν μικρότερα και να γίνουν περισσότερο μέρος της καθημερινότητας μας.
Η τεχνολογία 5G ή το δορυφορικό Internet σίγουρα θα παίξουν στρατηγικό ρόλο σε μία νέα μορφή επικοινωνίας των έξυπνων διασυνδεδεμένων συσκευών όπου μέσα σε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας το smartphone μπορεί να είναι η πύλη στην εκπαίδευση , επικοινωνία και οικονομικές συναλλαγές.