«Με «δικλείδα ασφαλείας» το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ»
1 min readΥπογράφτηκε η εκτελεστική σύμβαση για το υποέργο των Κεντρικών Υποδομών Ασφάλειας της Συμφωνίας Πλαίσιο «Υποδομές Ασφαλείας, Τηλεφωνίας, Τηλεδιάσκεψης και Καλωδίωσης» του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.
Με υψηλές ταχύτητες συνεχίζει να «τρέχει» το «τρένο» του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, με τελικό προορισμό τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου.
Οδηγός του ταξιδιού είναι η «Κοινωνία της Πληροφορίας», η οποία ως εκτελεστικός βραχίονας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποιεί το σύνολο του έργου «Δίκτυο Δημόσιου Τομέα “ΣΥΖΕΥΞΙΣ”» για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Πρόσφατα η ΚτΠ ΑΕ προχώρησε στην υπογραφή της εκτελεστικής σύμβασης για το υποέργο «Κεντρικές Υποδομές Ασφάλειας» της Συμφωνίας Πλαίσιο «Υποδομές Ασφάλειας / Τηλεφωνίας / Τηλεδιάσκεψης / Καλωδίωσης», το οποίο αποτελεί ένα από τα κεντρικά έργα του ΣΥΞΕΥΞΙΣ ΙΙ και είναι συγχρηματοδοτούμενο από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους (ΕΠ «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 2.520.325,21 €. Ο συνολικός χρόνος υλοποίησης του έργου υπολογίζεται σε 42 μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη σύμβαση από τις 33 εκτελεστικές συμβάσεις του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ που υπογράφεται, επιβεβαιώνοντας τη σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίηση του συνολικού έργου και ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τις υπόλοιπες συμβάσεις που αναμένεται να υπογραφούν ως τον Νοέμβριο.
Το αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια, εγκατάσταση, ανάπτυξη και παραμετροποίηση κεντρικών συστημάτων ασφαλείας (με όλο τον δικτυακό εξοπλισμό διασύνδεσης), τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες για:
- Tην ασφάλεια των κεντρικών υποδομών SIX/DC και ISP/SLA του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ
- Την κεντρική μετάφραση διευθύνσεων δικτύου (ΝΑΤ)
- Την υποδοχή του κεντρικού Internet feed, της σύνδεσης με το GRIX και των συνδέσεων με τρίτα δίκτυα (peerings) του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.
Το κεντρικό σύστημα ασφάλειας θα περιλαμβάνει τον απαραίτητο εξοπλισμό και λογισμικό και θα εγκατασταθεί και στους δύο κόμβους του SIX, για λόγους διαμοιρασμού φόρτου (load balancing) και εφεδρείας (failover). Σε περίπτωση που διακοπεί η επικοινωνία με το σύστημα ασφάλειας στον ένα κόμβο του SIX, τότε το αντίστοιχα ισοδύναμο κεντρικό σύστημα ασφάλειας στον δεύτερο κόμβο, θα εξυπηρετήσει πλήρως τις ζητούμενες υπηρεσίες για το συνολικό δίκτυο του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Επιπροσθέτως θα παρασχεθούν και οι λοιπές προβλεπόμενες υπηρεσίες λειτουργίας δικτύου, ασφάλειας και αντιμετώπισης περιστατικών ασφαλείας.
Πρόκειται για έργο-σταθμό που έρχεται να λειτουργήσει ως ένα ακόμη «βαγόνι» στην διαδρομή με τελικό προορισμό την ολοκλήρωση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, προϋπολογισμού 620 εκ. ευρώ περίπου, το οποίο έχει ορισθεί από την Πολιτεία ως ένα έργο υψηλής οικονομικής και τεχνολογικής σημασίας για το Ελληνικό Δημόσιο.
Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αφορά στη δημιουργία ενός ενιαίου Δικτύου διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου Τομέα με κύριο αντικείμενο την παροχή ενός συνόλου αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και υποδομών σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης για τρία συνεχόμενα έτη, παρέχοντας έτσι κάλυψη σε 34.000 περίπου σημεία παρουσίας που στεγάζουν φορείς του Δημοσίου. Επιπλέον θα έχουν πλέον στη διάθεση τους ευρυζωνικές υπηρεσίες για τη μεταξύ τους συνέργεια και την βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, θα μειωθούν σημαντικά οι τηλεπικοινωνιακές δαπάνες του Δημοσίου, εξαιτίας της άθροισης της ζήτησης και της αξιοποίησης των οικονομιών κλίμακας.
Τεχνολογικά, το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ θα αντικαταστήσει τον τηλεπικοινωνιακό δικτυακό εξοπλισμό στο σύνολο του Δημοσίου, πάνω από τον οποίο θα «περάσουν» οι αναβαθμισμένες ταχύτητες (έως και 1Gbps) που θα εξυπηρετούν τους φορείς. Επιπλέον, θα καλύψει τις τηλεφωνικές ανάγκες του Δημόσιου Τομέα, σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, με δωρεάν κλήσεις μεταξύ φορέων του Δικτύου προσφέροντας, παράλληλα, και ένα πλήθος προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών στους Δημόσιους λειτουργούς, όπως η τηλεπαρουσίαση, υπηρεσίες Internet Service Provider και, το κυριότερο, με μεγάλη ασφάλεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο αποτελεί συνέχεια και επέκταση (ποσοτική και ποιοτική) του υφιστάμενου Εθνικού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», το οποίο καλύπτει σήμερα 4.500 σημεία παρουσίας φορέων. Βάσει σχεδιασμού, υλοποιείται σε πέντε κύρια υποέργα, τα οποία παρουσιάζουν μια υψηλού βαθμού συνέργεια μεταξύ τους.