Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φιλοξενία ιστοσελίδων το I/O, τα IOPS, το όριο και τον αριθμό των διεργασιών εισόδου
1 min readΑναζητώντας μια κατάλληλη λύση φιλοξενίας (hosting) για τον ιστότοπό σας, θα συναντήσετε διαφορετικά πακέτα φιλοξενίας ιστοσελίδων που προσφέρουν διάφορες διαμορφώσεις χώρου αποθήκευσης, μηνιαίου εύρους ζώνης, μνήμης και CPU.
Ωστόσο, εκτός από αυτά τα τυπικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν προβείτε στην αγορά κάποιου πακέτου φιλοξενίας:
- Τι είναι το I/Ο; (Web Hosting I/O usage?)
- Τι σημαίνει IOPS;
- Τι είναι το όριο των διεργασιών εισόδου; (Entry Processes Limit?)
- Τι είναι ο αριθμός των διεργασιών; (Number Of Processes?)
Οι παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω παίζουν καθοριστικό ρόλο και θα λέγαμε συνήθως περνάνε στα ψιλά γράμματα ή ακόμα χερότερα δεν αναφέρονται καν από τις εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων στους τελικούς χρήστες.
Ο μόνος τρόπος για να μάθετε για τα παραπάνω είναι κατόπιν εορτής και μόνο όταν έχετε ήδη αγοράσει το πακέτο φιλοξενίας αν και πάλι παίζεται κατά πόσο θα μπορείτε να δείτε όλα τα παραπάνω, που συνήθως θα πρέπει να εμφανίζονται στον πίνακα ελέγχου του πακέτου φιλοξενίας σας.
Κατά καιρούς, ωστόσο μπορείτε να ρωτήσετε σχετικά με αυτές τις τεχνικές προδιαγραφές κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας πριν από την αγορά, το θέμα είναι όμως ότι οι περισσότεροι πωλητές δεν τα γνωρίζουν και θα πρέπει να απευθυνθείτε στο τεχνικό τμήμα, ενώ οι πιο σοβαρές εταρείες περιλαμβάνουν τις παραπάνω τεχνικές πληροφορίες στην ενότητα «Όροι και Προϋποθέσεις», «Πολιτική ορθής χρήσης» ή στην ενότητα «Όροι χρήσης».
Ας ρίξουμε όμως μια πιο ματιά στο τι σημαίνουν όλα αυτά τα ακταλαβίστικα και πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας, όσο μπορούμε βέβαια, στην καλύτερη επιλογή του πακέτου φιλοξενίας για το site σας.
Τι είναι το Web Hosting I/O Usage;
H χρήση I / O αναφέρεται στην ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής των δεδομένων (I =Input, O=Output και μετριέται σε MB/sec) από το δίσκο στον server που είναι αποθηκευμένο το site σας.
Η ταχύτητα I / O δίσκου καθορίζει πόσο γρήγορα διαβάζονται η εγγράφονται τα όποια δεδομένα στον δίσκο ή εκτελούνται λειτουργίες εισόδου και εξόδου ανά δευτερόλεπτο στον διακομιστή φιλοξενίας σας. Επομένως, όσο μεγαλύτερες είναι αυτές οι τιμές τόσο το καλύτερο για εσάς.
Για παράδειγμα όταν κάποιος επισκέπτεται τον ιστότοπό σας ή όταν στέλνετε ή λαμβάνετε ένα email, ο διακομιστής φιλοξενίας σας εκτελεί όλες αυτές τις λειτουργίες I / O.
Εάν ο διακομιστής σας είναι ρυθμισμένος σε χαμηλή ταχύτητα εισόδου / εξόδου, ο ιστότοπός σας και τα σενάρια θα εκτελούνται πάντα με αργό ρυθμό, ανεξάρτητα από τον πόσο χώρο αποθήκευσης έχετε, το εύρος ζώνης (bandwith), τη CPU και τη μνήμη RAM του πακέτους σας ενώ εδώ να αναφέρουμε ότι μία αργή πλατφόρμα φιλοξενίας θα κάνει τον ιστότοπό σας αργό με αποτέλεσμα να καταστρέψει τη διαδικτυακή σας φήμη που μπορεί ακόμα να οδηγήσει και σε απώλεια δεδομένων και κακή επικοινωνία μέσω email.
Οι συνήθεις ταχύτητες σε shared hosting είναι όχι περισσότερα από από 1 MB / sec (τραγικό) .
Οφέλη από την ύπαρξη υψηλότερου ορίου εισόδου / εξόδου:
- Μπορείτε να εκτελέσετε περισσότερα δεδομένα ανάγνωσης / εγγραφής στο δίσκο.
- Χρήσιμο για τη φιλοξενία βίντεο streaming.
- Επιτρέπει τη γρήγορη εκτέλεση μεγάλων σεναρίων.
- Βοηθά στην εκτέλεση μεγάλων ερωτημάτων και λειτουργιών στη βάση δεδομένων.
- Αποτρέπει το πάγωμα του ιστότοπου ή την αργή φόρτωση ενός ιστότοπου.
Τι σημαίνει IOPS;
Παρόμοια με την ταχύτητα I / O, τα IOPS αναφέρονται στα input-output operations per second. Δηλαδή πόσες “ενέργειες” (εγγραφές-αναγνώσεις) μπορεί να κάνει ο δίσκος ανά δευτερόλεπτο.
Τα IOPS χρησιμοποιούνται τόσο για τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους όσο και για τους δίσκους SSD. Για παράδειγμα, μια μονάδα δίσκου SATA 7,2k έχει περίπου 80 IOPS.
Ένας δίσκος με 90K IOPS είναι προφανώς ταχύτερος από έναν με 79Κ IOPS.
Στην περίπτωση μας τώρα στο διακομιστή φιλοξενίας, παρόλο που ορισμένοι πάροχοι φιλοξενίας ιστοσελίδων υπόσχονται φιλοξενία σε SSD, στην πραγματικότητα περιορίζουν τα IOPS για κάθε λογαριασμό σε μια συγκεκριμένη τιμή.
Το πιο σημαντικό γεγονός που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι όσο υψηλότερα είναι τα IOPS, τόσο πιο γρήγορος θα είναι ο ιστότοπός σας.
Τι είναι το όριο των διεργασιών εισόδου; Entry Processes Limit
Μια «Διεργασία Εισόδου» υποδηλώνει τον αριθμό των σεναρίων PHP που εκτελούνται ταυτόχρονα.
Μια διεργασία εγγραφής συνήθως διαρκεί περίπου 1 δευτερόλεπτο για να ολοκληρωθεί, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα άτομα συγχέουν τη διεργασία εισόδου με τον αριθμό των επισκεπτών που μπορούν να έχουν στον ιστότοπό τους.
Εάν το όριο των διεργασιών εισόδου είναι 30, αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο 30 άτομα μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπό σας ταυτόχρονα, διότι η δυνατότητα όλων των ατόμων να έχουν πρόσβαση στον ιστότοπό σας στο ίδιο ακριβώς δευτερόλεπτο δεν θα συμβεί εκτός εάν έχετε έναν πολύ απασχολημένο ιστότοπο.
Οι διεργασίες cron, τα σενάρια κελύφους και άλλες εντολές χρησιμοποιούν επίσης μια διεργασία εισόδου κατά τη χρονική διάρκεια που εκτελούνται.
Εάν σκοπεύετε να φιλοξενήσετε πολλούς ιστότοπους σε έναν διακομιστή φιλοξενίας, ένα υψηλότερο όριο διεργασιών εισόδου σίγουρα θα βοηθήσει πολύ.
Οφέλη από υψηλές τιμές διεργασιών εισόδου:
- Βοηθά στην ομαλή εξυπηρέτηση ιστοτόπων με μεγάλη επισκεψιμότητα.
- Έχει τη δυνατότητα να εκτελεί περισσότερα σενάρια ταυτόχρονα.
- Κάνει τον ιστότοπο γρηγορότερο, ειδικά σε περίπτωση ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου όπου εκτελούνται πολλά σενάρια PHP σε ερωτήματα βάσης δεδομένων.
- Αποτρέπει το κρασάρισμα του site σας όταν υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα.
- Σημαντικό όταν φιλοξενούνται πολλά sites κάτω από ένα λογαριασμό φιλοξενίας ιδίως σε ιστότοπους σε WordPress.
Τι είναι ο αριθμός των διεργασιών; Number Of Processes
Ένας τυπικός κοινόχρηστος διακομιστής περιορίζεται σε 25 ταυτόχρονες διεργασίες ανά cPanel. Οι περισσότεροι ιστότοποι λειτουργούν τέλεια με όριο 25 ταυτόχρονων διεργασιών. Οι διεργασίες σε έναν ιστότοπο ανοίγουν και κλείνουν τόσο γρήγορα ώστε δύσκολα μπορούν να αλληλεπικαλύπτονται. Αυτές οι ταυτόχρονες διεργασίες αποτελούνται από συνδέσεις IMAP, SSH και άλλες διεργασίες που εκτελούνται στον ίδιο λογαριασμό.
Αυτές οι διεργασίες είναι ίδιες με τις διεργασίες εισόδου, η μόνη διαφορά είναι ότι αυτές οι διεργασίες περιλαμβάνουν όλες τις διεργασίες που δημιουργούνται από τον λογαριασμό ή τον ιστότοπο και όχι μόνο από μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα που φιλοξενείται στον διακομιστή.
Εάν υπάρχει πρόβλημα στο όριο των διεργασιών τότε εμφανίζεται συνήθως το σφάλμα 500 ή το σφάλμα 503 όταν επιχειρείτε πρόσβαση στον ιστότοπο.
Είναι χρήσιμο εάν έχετε πολλούς ταυτόχρονους χρήστες συνδεδεμένους στον ίδιο διακομιστή σε μια δεδομένη χρονική στιγμή για την εκτέλεση διαφόρων διεργασιώνν, όπως για παράδειγμα για την πρόσβαση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω IMAP, FTP κ.λπ.
Συμπέρασμα:
Όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και πρέπει πάντα να τα ξεκαθαρίζετε προτού προβείτε στην αγορά κάποιου πακέτου φιλοξενίας.
Μην πέφτετε με τα μούτρα όταν ακούτε για απεριόριστο χώρο αποθήκευσης και εύρος ζώνης διότι πολύ απλά
“Δεν έχει νόημα ο απεριόριστος χώρος αποθήκευσης ή το απεριόριστο εύρος ζώνης όταν στην πραγματικότητα ο ιστότοπός σας περιορίζεται από όλα τα παραπάνω”.
[Via]