Κοροναϊός: Κινεζική εταιρεία έχει αναπτύξει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου πίσω από μάσκα
1 min readΗ κινεζική εταιρεία Hanwang Technology Ltd αναφέρει ότι έχει αναπτύξει το πρώτο σύστημα αναγνώρισης προσώπου που μπορεί να ταυτοποιήσει τους ανθρώπους, ακόμη και αν φορούν μάσκα.
Είναι γνωστό ότι η Κίνα εφαρμόζει μερικά από τα πιο εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης προσώπου.
Ωστόσο, ο κοροναϊός, ο οποίος εμφανίστηκε στην επαρχία Hubei στα τέλη του περασμένου έτους, είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν όλος ο πληθυσμός να φοράει χειρουργική μάσκα για προστασία, δημιουργώντας όμως έτσι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην “επιτήρηση”.
Σύμφωνα λοιπόν με την εταιρεία που εδρεύει στο Πεκίνο, η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί ένα δείγμα βάσης δεδομένων περίπου έξι εκατομμυρίων προσώπων και μια πολύ μικρότερη βάση δεδομένων προσώπων με μάσκες που έχει δημιουργηθεί εδώ και μία δεκαετία, ενώ η ακρίβεια αναγνώρισης του συστήματος φθάνει περίπου το 95% για τους ανθρώπους με μάσκα και το 99,5% χωρίς μάσκα.
Ο Huang Lei, αντιπρόεδρος της Hanwang, δήλωσε: “Αν συνδεθεί με έναν αισθητήρα θερμοκρασίας, μπορεί να μετρήσει τη θερμοκρασία του σώματος και να ανιχνεύσει θερμοκρασία άνω των 38 ° C” ενώ μπορεί ακόμα να ταυτοποιήσει το συγκεκριμένο άτομο.
Η εταιρεία άρχισε να εργάζεται πάνω σε αυτό το σύστημα από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και άρχισε να κυκλοφορεί στην αγορά μετά από ένα μήνα.
Ένας από τους οργανισμούς που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Hanwang είναι φυσικά το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας στην Κίνα. Το Υπουργείο μπορεί να διασταυρώνει τις εικόνες με τη δική του βάση δεδομένων με ονόματα και άλλες πληροφορίες και στη συνέχεια να εντοπίζει και να παρακολουθεί τους ανθρώπους εν κινήσει.
“Μπορεί να ανιχνεύσει υπόπτους, εγκληματίες ή τρομοκράτες και να στείλει αναφορές ή προειδοποιήσεις”, δήλωσε ο Lei και αποκάλυψε ότι το σύστημα είναι πολύ κοντά στο να εντοπίσει ανθρώπους με μάσκα και γυαλιά ηλίου!
“Σε αυτήν την κατάσταση είπε, χάνονται όλες οι βασικές πληροφορίες του προσώπου και η αναγνώριση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη”
[Via]