13 Ιανουαρίου 2024

Technea.gr

Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

WannaCry: Ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα ransomware

1 min read
WannaCry Was the Top Ransomware Attack in 20191 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

WannaCry και πραγματικά θα εύχεσαι να μην σε είχε βρει αυτό το καταραμένο ransomware


Τέτοιος χαμός που έγινε με αυτό το διάσημο cyberattack τον Μάιο του 2017, δεν περιγράφεται, όταν ξαφνικά ξύπνησε ο εφιάλτης για χιλιάδες επιχειρήσεις που επλήγησαν από αυτό το καταστροφικό ransomware το οποίο, σύμφωνα με την Precise Security, μια εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μία πραγματική απειλή και ένας ζωντανός εφιάλτης.

Μια πρόσφατη έκθεση από την Precise Security αναφέρει ότι και το 2019 το WannaCry συνεχίζει να είναι μία πραγματική απειλή αλλά και η πιο η πιο συχνά εμφανιζόμενη επίθεση ransomware. Εν συντομία το ransomware WannaCry κρυπτογραφεί όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στον υπολογιστή σας και σας κλειδώνει στην ουσία έξω από αυτόν. Περίπου το 23,56% όλων των επιθέσεων ransomware κρυπτογράφησης που πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν έτος βασίστηκαν στο WannaCry.

Το ransomware WannaCry προκάλεσε απώλειες ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Most commonly encountered families of encryption ransomware in 20191 | Technea.gr - Χρήσιμα νέα τεχνολογίας

Το τραγικό της όλης ιστορίας είναι ότι ενώ η Microsoft κυκλοφόρησε patches και updates για αυτήν την ευπάθεια, πολλοί χρήστες δεν φρόντισαν να διατηρήσουν τον υπολογιστή τους ενημερωμένο με αποτέλεσμα το Wannacry να καταφέρει να πλήξει όλα αυτά τα συστήματα που είχαν  ένα ξεπερασμένο αντίγραφο των Windows.

Tα κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα γνωστά ως phishing βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Περίπου το 67% των επιθέσεων ransomware πιστεύεται ότι προκλήθηκαν λόγω ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία σημειώνει ότι τα ανεπιθύμητα μηνύματα αντιπροσωπεύουν το 55% της παγκόσμιας κυκλοφορίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η έλλειψη τεχνολογικής κατάρτισης  σε επιχειρήσεις και οργανισμούς έχει αποδειχτεί η δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία με ποσοστό στο 36% ενώ η χρήση αδύναμων κωδικών πρόσβασης αποτελεί κι αυτή έναν αδύναμο κρίκο με ποσοστό κοντά στο 30%.

Άλλες αιτίες μόλυνσης, οι κακόβουλες διαφημίσεις ύποπτων ιστότοπων και τα clickbait.

Η όλη έκθεση μας δείχνει ένα και μοναδικό πράγμα , κρατάτε πάντα τον υπολογιστή σας ενημερωμένο, οπωσδήποτε να έχετε εγκατεστημένο ένα καλό antivirus και φυσικά ο κάθε χρήστης πρέπει να έχει μια σχετική κατάρτιση όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρεί όταν χρησιμοποιεί έναν Η/Υ.

beebom

Δείτε επίσης

https://technea.gr/2019/04/19/wannacry-%ce%bf-%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-wannacry-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-banking-malware/

 

About The Author

0Shares

Δείτε ακομα