«Τεχνητό φύλλο» μετατρέπει το ηλιακό φως σε… ανανεώσιμη πηγή ενέργειας
1 min readΟμάδα επιστημόνων ανέπτυξαν αυτό που ονομάζουν «τεχνητό φύλλο» και μπορεί να απορροφά ηλιακό φως, διοξείδιο του άνθρακα και νερό και να απελευθερώνει συνθετικό αέριο, ένα κοκτέιλ αερίων που θα μπορούν μια μέρα να είναι εναλλακτική στα ορυκτά καύσιμα.
Κι ενώ δεν θα τροφοδοτεί για την ώρα με ενέργεια τα σπίτια μας, το επίτευγμα χαιρετίστηκε από την επιστήμη ως ένα γενναίο και καινοτόμο βήμα προς τα εμπρός.
Οι χημικοί του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ήθελαν να μιμηθούν εργαστηριακά τη φωτοσύνθεση. Τους πήρε 7 χρόνια μέχρι να καταλήξουν στο «τεχνητό φύλλο» και να το παρουσιάσουν στο περιοδικό «Nature Materials».
Σαν πραγματικό φύλλο, δεν χρειάζεται έντονο ηλιακό φως για να δουλέψει, καθώς λειτουργεί ικανοποιητικότατα και στη συννεφιά και τη βροχή. Δεν δουλεύει σαν φωτοβολταϊκό δηλαδή:
«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την αυγή ως το σούρουπο, παντού στον κόσμο», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, Erwin Reisner.
Νανοσωλήνες άνθρακα, κοβάλτιο και τέτοια πράγματα επιστρατεύτηκαν ώστε να μπορεί το «φύλλο» να βυθίζεται στο νερό και να ξεκινά η αντίδραση που αποδίδει διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο.
Αυτά τα τρία αέρια είναι η βάση του συνθετικού αερίου, το οποίο έχει τη μισή ενεργειακή αποδοτικότητα του φυσικού αερίου. Ό,τι χάνει σε απόδοση το κερδίζει όμως σε όρους ανανεώσιμων πηγών και στην ευκολία της χρήσης του σε υγρά καύσιμα.
«Αυτό που θα κάνουμε τώρα, αντί να φτιάχνουμε πρώτα το συνθετικό αέριο και μετά να το μετατρέπουμε σε υγρό καύσιμο, είναι να φτιάχνουμε το υγρό καύσιμο σε ένα βήμα από το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό», καταλήγει ο Reisner…