Ο βαθύς ύπνος μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη νευροεκφυλιστική νόσο του Alzheimer
1 min readΤα κύματα του εγκεφάλου που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου φαίνεται να ενεργοποιούν ένα σύστημα καθαρισμού στον εγκέφαλο που τον προστατεύει από τις νευροεκφυλιστικές νόσους του Alzheimer και άλλων νευροεκφυλιστικών νόσων.
Τα ηλεκτρικά σήματα που είναι γνωστά ως αργά κύματα εμφανίζονται λίγο πριν από τον παλμό υγρών που ξεπλένουν θα λέγαμε τον εγκέφαλο, προφανώς απομακρύνοντας τις τοξίνες που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ, ανέφεραν ερευνητές την Πέμπτη στο περιοδικό Science.
Το εύρημα θα μπορούσε να εξηγήσει την αινιγματική σχέση μεταξύ ύπνου και Alzheimer, λέει η Laura Lewis, συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητής στο τμήμα βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του ύπνου
Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, τα κύματα του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (μπλε) συμπίπτουν με προσωρινές μειώσεις της ροής αίματος (κόκκινο). Λιγότερο αίμα στον εγκέφαλο σημαίνει περισσότερο χώρο για το υγρό να διώξει τις τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με τη νόσο του Alzheimer.
Εγκέφαλος την ώρα του ύπνου
Ορισμένες διαταραχές στον τρόπο λειτουργίας του ύπνου θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλλουν στη μείωση της υγείας του εγκεφάλου”, λέει ο Lewis.
Το εύρημα δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ, διασφαλίζοντας ότι θα έχουν υψηλής ποιότητας ύπνο, λέει ο William Jagust, καθηγητής δημόσιας υγείας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, ο οποίος δεν συμμετείχε μελέτη.
Οι επιστήμονες δοκιμάζουν ήδη άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως οι αλλαγές στη διατροφή και στην άσκηση, για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου. Και ο ύπνος πρέπει να είναι “ψηλά στον κατάλογο” των μέτρων που αξίζει να δοκιμάσετε, λέει.
Η μελέτη έρχεται μετά από δεκαετίες ερωτήσεων σχετικά με τη σχέση μεταξύ ύπνου και Alzheimer.
Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ έχουν συχνά προβλήματα ύπνου. Και υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα άτομα με προβλήματα ύπνου είναι πιο ευάλωτα στο Αλτσχάιμερ αλλά δεν υπήρξε ποτέ μια καλή εξήγηση για αυτή τη σύνδεση.
“Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο ύπνος είναι πραγματικά σημαντικός για την υγεία του εγκεφάλου”, λέει ο Lewis, “αλλά γιατί ήταν τόσο μυστηριώδης;”.
Ο Lewis και μια ομάδα ερευνητών θέλησαν να λύσουν το μυστήριο.
Έτσι βρήκαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν σύγχρονες τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας και άλλες τεχνολογίες για να παρακολουθήσουν ό, τι συνέβαινε στον εγκέφαλο 11 ανθρώπων την ώρα που κοιμούνται.
Ένα από τα πράγματα που παρακολούθησαν ήταν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ή το CSF, το υγρό που ρέει μέσα από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
“Και τότε ανακάλυψα ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, υπάρχουν αυτά τα πραγματικά μεγάλα, αργά κύματα που συμβαίνουν ίσως μία φορά κάθε 20 δευτερόλεπτα από το πλύσιμο του CSF στον εγκέφαλο”, λέει ο Lewis.
Αυτά τα κύματα ήταν λίγο σαν τις ταλαντώσεις ενός πολύ αργού πλυντηρίου.
Προηγούμενες μελέτες σε ζώα είχαν διαπιστώσει ότι η ροή του CSF αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και βοηθά στη μεταφορά αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των τοξινών που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ.
Αλλά η ομάδα του Lewis ήταν σε θέση να δει αυτή τη διαδικασία να συμβαίνει στο μυαλό των ανθρώπων – σε πραγματικό χρόνο. Και αυτό οδήγησε σε μια άλλη ανακάλυψη.
“Πριν από κάθε κύμα υγρού, μπορούσαμε να δούμε πραγματικά ένα κύμα ηλεκτρικής δραστηριότητας στους νευρώνες”, λέει ο Lewis. “Αυτό το ηλεκτρικό κύμα συμβαίνει πάντα πρώτο, και το κύμα του CSF φαίνεται να ακολουθεί πάντα δευτερόλεπτα αργότερα”.
Το εύρημα δείχνει ότι το ηλεκτρικό κύμα προκαλούσε κάθε κύκλο πλύσης.
Και το εν λόγω κύμα του εγκεφάλου ήταν μία πολύ γνωστή δραστηριότητα του εγκεφάλου που ονομάζεται αργό κύμα. Τα αργά κύματα εμφανίζονται όταν ένα άτομο εισέρχεται στην κατάσταση που ονομάζεται βαθύς ύπνος ή μη ταχεία κίνηση στον ύπνο των ματιών. non-rapid eye movement
Και παίζουν ρόλο τόσο στη μνήμη όσο και στην εγκεφαλική νόσο, λέει ο Lewis.
“Είναι ήδη γνωστό ότι τα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν λιγότερα από αυτά τα ηλεκτροφυσιολογικά αργά κύματα, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερα και λιγότερα αργά κύματα”, λέει.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτή η μείωση στα αργά κύματα μειώνει τους κύκλους πλύσης στον εγκέφαλο, γεγονός που θα περιορίσει την ικανότητα του εγκεφάλου να καθαρίσει τις τοξίνες που σχετίζονται με το Alzheimer.
“Θα είχε νόημα ότι εάν υπάρχουν μεγάλα κύματα υγρού, του CSF, αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να προκαλέσει ανάμιξη και διασπορά με άλλα υγρά στον εγκέφαλο και να βοηθήσει με αυτή τη διαδικασία απομάκρυνσης των αποβλήτων”, λέει ο Lewis.
Η ομάδα του Lewis έκανε μια ακόμη ανακάλυψη σχετικά με τον εγκέφαλο την ώρα του ύπνου. Καθώς αυξάνεται η ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, μειώνεται η ροή του αίματος.
Λιγότερο αίμα στον εγκέφαλο σημαίνει περισσότερο χώρο για το CSF να διώξει τα “απόβλητα”.
Τα ευρήματα της μελέτης ταιριάζουν με άλλες έρευνες για τον ύπνο και τη νόσο του Alzheimer, λέει ο Jagust.
Συμμετείχε σε ομάδα που μελέτησε τη σχέση ύπνου με μια τοξίνη που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές, η οποία συσσωρεύεται στους εγκεφάλους ανθρώπων με νόσο του Αλτσχάιμερ.
Βρήκαν κάτι ενοχλητικό.
“Είναι ένας φαύλος κύκλος όπου το αμυλοειδές μειώνει τον ύπνο και ο μειωμένος ύπνος οδηγεί σε περισσότερο αμυλοειδές”, λέει ο Jagust.
Τα νέα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η αύξηση του αμυλοειδούς μπορεί να οφείλεται στην λιγότερη αφαίρεση των αποβλήτων από τον εγκέφαλο, όπως σχετικά αναφέρει.
Αλλά η νόσος του Alzheimer, όπως και η καρδιακή νόσος, είναι πιθανό να έχουν περισσότερες από μία αιτίες, λέει ο Jagust.
“Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβάλλουν πιθανώς στην πιθανότητα των ανθρώπων να αποκτήσουν Αλτσχάιμερ”, λέει, “και νομίζω ότι ο ύπνος πρόκειται να αποδειχθεί ότι είναι ένας από αυτούς.
Πηγή: npr.org