Νέα τεχνολογία θα επιτρέπει την αναπνοή μέσω υγρών για αντοχή στη δύναμη της βαρύτητας
1 min readΜία νέα τεχνολογία αναπνοής που αναπτύσσεται στη Ρωσία, προορίζεται να επιτρέψει σε ανθρώπους να αναπνεύσουν ένα πλούσιο σε οξυγόνο υγρό αντί για αέρα με σκοπό να αντέξουν τη δύναμη της βαρύτητας.
Το ρωσικό Ίδρυμα Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων αναπτύσσει μία καινοτόμα τεχνολογία αναπνοής, η οποία έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους ανθρώπους να αναπνεύσουν ένα πλούσιο σε οξυγόνο υγρό αντί για αέρα και το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τους πιλότους και τους κοσμοναύτες να αντέξουν καλύτερα την δύναμη της βαρύτητας κατά τη διάρκεια των πτήσεων, δήλωσε η υπηρεσία τύπου του ιδρύματος στο Sputnik.
«Το 2016, το ίδρυμα άνοιξε ένα εργαστήριο, του οποίου το προσωπικό εργάζεται σε ένα έργο που στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογίας αναπνοής μέσω υγρών. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής σχετίζεται με το θέμα της διάσωσης πληρωμάτων υποβρυχίων από μεγάλο βάθος. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από πιλότους και κοσμοναύτες, οι οποίοι εργάζονται και υπό συνθήκες υψηλής και χαμηλής πίεσης», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ιδρύματος Βιτάλι Ντάβιντοφ ανέφερε στο Sputnik τον περασμένο Δεκέμβριο ότι οι δοκιμές υγρών τεχνικών αναπνοής στον άνθρωπο θα μπορούσαν να αρχίσουν στο προβλεπτό μέλλον. Εν τω μεταξύ, η τεχνολογία δοκιμάζεται ήδη σε ζώα.
Ο κύριος σκοπός της τεχνολογίας είναι να διευκολύνει και να επιταχύνει τη διάσωση ανθρώπων από υποβρύχια σε μεγάλο βάθος. Τώρα, η ανάκτηση ενός ατόμου από βάθος αρκετών εκατοντάδων μέτρων (πάνω από 1.000 πόδια) μπορεί να διαρκέσει μέρες λόγω του κινδύνου ότι το άτομο θα μπορούσε να πάθει τη λεγόμενη ασθένεια αποσυμπίεσης εάν μεταφερθεί στην επιφάνεια πολύ γρήγορα.
Αυτό συμβαίνει επειδή μετά την κάθοδο, οι άνθρωποι βιώνουν αυξημένη πίεση από το γύρω περιβάλλον στο σώμα τους, η οποία προκαλεί το άζωτο — το κύριο συστατικό του αέρα — να εισέλθει στα αιμοφόρα αγγεία τους και να διαλυθεί στο αίμα. Εάν ένα άτομο ανέβει πολύ γρήγορα στην επιφάνεια, η πίεση του περιβάλλοντος πέφτει πάρα πολύ γρήγορα και προκαλεί το διαλυμένο άζωτο να μεταβληθεί σε φυσαλίδες, ενδεχομένως οδηγώντας στην ασθένεια αποσυμπίεσης, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θανατηφόρα.
Ωστόσο, η αναπνοή μέσω υγρού εξαλείφει εντελώς τους κινδύνους να εκδηλωθεί η ασθένεια αποσυμπίεσης.
Πηγή https://sputniknews.gr/texnologia/201902112207093-nea-texnologia-anapnoh-ugrwn-antoxh-varuthtas/