Ερευνητές συνδέθηκαν στο διαδίκτυο με ταχύτητα 44,2 Tbps
1 min readΠιστεύω να κάθεστε εάν πρόκεται να διαβάσετε αυτό το άρθρο για να μην σας έρθει καμία ζαλάδα από τα νούμερα.
Μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα έχουν λίγο καλυτερέψει όσον αφορά τη διασύνδεση του απλού καθημερινού χρήστη με το διαδίκτυο και τις ταχύτητες που μπορεί να πιάσει, τώρα ειδικά που μπαίνει και η οπτική ίνα στη στη ζωή μας, αφού μπορείτε με σχετική άνεση να δείτε online ταινίες, να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική, άντε και να παίξετε και το online παιχνίδι σας.
Ωστόσο αυτές οι ταχύτητες είναι για εμάς τους απλούς χρήστες, καθώς ερευνητές στην Αυστραλία μέσω μίας ειδικής τεχνολογίας κατάφεραν και συνδέθηκαν στο internet με ταχύτητα που έφτασε τα 4,2 terabits ανά δευτερόλεπτο. Για να σας το πούμε πιο απλά εάν υποθέσουμε ότι ο μέσος χρήστης στις ΗΠΑ, μη χαίρεστε, πιάνει τα 50 megabits ανά δευτερόλεπτο τότε η ταχύτητα των ερευνητών είναι περίπου 1 εκατομμύριο φορές πιο γρήγορη.
Η ομάδα χρησιμοποιήσε μία ειδική οπτική συσκευή που ονομάζεται microcomb η οποία μπορεί και αντικαθιστά τη δέσμη των 80 περίπου καλωδίων λέιζερ που βρίσκονται μέσα σε μία οπτική ίνα και σύμφωνα με το Phys.org, ένα microcomb «παράγει πολύ καθαρή και ισόποση συχνότητα σε ένα μικροσκοπικό microphotonic τσιπ» ενώ αυτή η εξειδικευμένη τεχνολογία είναι συμβατή με τις υπάρχουσες γραμμές οπτικών ινών, οπότε δεν χρειάζεται να γίνει εκ νέου νέα καλωδίωση.
Σίγουρα τα 44,2 Tbps είναι ένα ασσύληπτο νούμερο για τον απλό χρήστη όμως με αυτό το επίτευγμα μπορούμε να διαπιστώσουμε την ικανότητα που έχουν οι οπτικές ίνες που ήδη είναι ακριβώς κάτω από τα πόδια μας!
[via]